Nagyvilág

Az NSA mégsem olyan, mint a Stasi

merkel (merkel)
merkel (merkel)

Szóvivője cáfolta, hogy a német kancellár az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség tevékenységét az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi tevékenységéhez hasonlította volna.

Semmilyen módon nem hasonlítható egymáshoz az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi tevékenysége – szögezte le a szóvivő, a The New York Times szerdai közlésére reagálva.

Az amerikai napilap azt írta, hogy Merkel a mobiltelefonjának lehallgatásával kapcsolatban Barack Obama amerikai elnökkel október végén folytatott beszélgetéskor “a Stasiéhoz” hasonlította a titkos adatgyűjtést végző NSA megfigyelési módszereit. “Azt mondta neki (Merkel), hogy ez olyan, mint a Stasi” – idézett a The New York Times egy olyan tisztségviselőt, aki a kancellárral beszélt az ügyről.

Semmi esetre sem

Steffen Seibert német kormányszóvivő szerdán Berlinben hangsúlyozta: Merkel alapvető meggyőződése, hogy “a Stasi által elkövetett bűncselekmények, amelyeknek emberek tízezrei estek áldozatul és amely életeket tett tönkre, semmi esetre sem vethető össze a demokratikus államokban működő hírszerző szolgálatok tevékenységeivel”. Hozzátette: “a Stasi lehallgatási gyakorlatai bűnös tevékenységének részét képezték”.

Seibert megjegyezte: a Merkel véleményét közlő amerikai napilap “biztosan” nem volt jelen a szóban forgó beszélgetésen.

Merkel már nyáron – közvetlenül azután, hogy Edward Snowden, az NSA volt munkatársa információkat szivárogtatott ki az amerikai ügynökség tevékenységéről – leszögezte: teljesen helytelennek tartja az NSA Stasihoz való hasonlítgatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik