Nagyvilág

Sztrájk és tüntetés bénítja Milánót

olasz rendőr (olasz rendőr)
olasz rendőr (olasz rendőr)

A demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel is.

Az önkormányzati kézben levő városi tömegközlekedési vállalatok dolgozói sztrájkoltak hétfőn Olaszországban. A munkavállalókat képviselő szakszervezetek az ágazat kollektív szerződésének megújítását követelték. Milánótól Nápolyig számos olasz nagyvárosban négyórás munkabeszüntetést tartottak, mindenhol más időpontban. Torinó utcáin a busz- és villamosvezetők vonultak fel nyolc különböző útvonalon, ami teljesen megbénította a város autós közlekedését.

A sztrájk Milánóban is nehézségeket okozott. Metró nélkül a hétfő reggeli erős gépjárműforgalom közlekedési káoszt teremtett.

Pirosra színezték a szökőkutakat

Ezt tovább növelte a Milánó belvárosában zajló diáktüntetés. Egyetemi hallgatók és gimnazisták megrohamozták Lombardia tartományi székházát, tojással és festékkel dobálták meg a rendőröket, akik többször visszaverték a szivacspajzsokkal védekező fiatalokat. Három rendőr és hat fiatal sérült meg. Négy diáknak és két tanárnak sikerült bejutnia a tartományi testület ülésére, ahol az állami oktatást érő megszorítások ellen tiltakoztak.

A tüntetők pirosra színezték Milánó szökőkútjait, majd ülősztrájkkal elfoglalták az úttesteket, ami végleg megbénította az északnyugat-olasz nagyvárost.

Sztrájkok és tüntetések egy hete követik egymást Olaszországban. Szerdán Rómában tart tömegdemonstrációt az úgynevezett Forconi (Vasvilla) mozgalom: a kamionosok, kereskedők és termelők a római kormány gazdaságpolitikája ellen tüntetnek. A mozgalmat vezető Danilo Calvani békés megmozdulást ígért, de a Forconi számos csoportja elhatárolódott attól tartva, hogy a tüntetés szélsőséges akciókba torkollik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik