Nagyvilág

Kínos öngólt lőtt a szélsőjobb

Büszkén mutogatott egy szatirikus álposztert a Tea Party radikáltagozata.

Büszkén mutogatott egy ránézésre is nagyjából százéves, nyíltan rasszista (bocsánat: bevándorlóellenes) propagandaplakátot az ultrakonzervatív amerikai Tea Party egyik vadhajtása, az anymozgalomhoz képest is radikális National Liberty Federation. “Szent kötelességünk, hogy az idegen hordák útját álljuk” – hirdeti büszkén a kép. A fundamentalista keresztény, iszlámellenes és Obamát savazó szólamokban utazó szervezet a Facebook-oldalán tette közzé a posztert, amellyel csak egy baj van: nem valódi, egy videojátékhoz készült, amely éppen hogy szatirikusan ábrázolja a Tea Party világnézetét.

A Bioshock Infinite című – minden nagyobb magazinnál az év játékra címre pályázó – videojáték a tízes években, egy sosem létezett, Columbia nevű lebegő városban játszódik. Ebben a disztópiában az Alapító Atyák (Founding Fathers) nevű, az amerikai, fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet egy őrült diktátor-filozófussal az élen igyekszik elnyomásban tartani a városban rabszolgaként tartott feketéket és megóvni fehér polgárait az idegen “veszedelmektől” – ezt hirdeti a Federation által a hétvégén posztolt plakát is. Bár többen élvezettel az orruk alá dörgölték a bakit, ez úgy tűnik, nem zavarja az oldal üzemeltetőit, a kép azóta is a Facebook-idővonalukon virít.

A sztori nagyjából annyira vicces, mint Vona Gáborék esete 2006-ból. A későbbi Jobbik-vezér akkoriban a Magyar Mérce című radikális lap főszerkesztője volt, amely egy kihajtható, árpádsávval, Nagymagyarországgal és egy igazi barna turáni menyecskével ellátott poszterrel célozta meg a fiatalokat. Utóbbiról az internet népe elég hamar kiderítette, hogy nem más, mint Shiri Appleby sorozatszínésznő, Magyarországhoz pedig semmi köze – sem a nagyhoz, sem ehhez a kicsihez.

Obama = Hitler

A National Liberty Federation igazi amerikai nacionalista formáció. A honlapjukon az Obama-féle nemzeti társadalombiztosítási rendszert (amely az egész nemzetet kockázatközösséggé tette, hogy azon rászorulóknak is legyen rendes társadalombiztosítása, akik amúgy nem tudnák fizetni a drága magánbiztosítást), az Obamacare-t a hitleri társadalombiztosítással lejáratni igyekvő szervezet hasonló értékrendet képvisel, mint a Tea Party. Utóbbi a Republikánus Párthoz köthető, de nem annak irányítása alatt álló, alulról szerveződő politikai hálózat. Nincs egységes programja, a tagszervezetek maguk döntik el, milyen kérdésben hogy vélekednek, de nyilvánvalóan viszonylag szűk a véleményeltérés gyakorlati kilengése, hisz egy minimális állami részvételben, alacsony adókban, abortuszellenességben, szabad fegyverviselésben és bevándorláskorlátozásban utazó elvi egyetértés, politikai ideológia hozza össze a tagokat. Az ismertebb politikusok között Ron Paul és Sarah Palin köthető a Tea Partyhoz, amely a magas brit adók miatti 1773-as tiltakozóakció, a bostoni teadélutánról kapta a nevét – ekkor zúdították a tengerbe az angol hahjók tearakományát a tiltakozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik