Nagyvilág

Beiktatták az osztrák kormányt

osztrák kormányalakítás (osztrák, )
osztrák kormányalakítás (osztrák, )

Ausztriában ismét a választások előtt kormányzó két párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) lépett koalícióra egymással.

A szeptemberi választásokon az SPÖ kapta a legtöbb szavazatot, 26,8 százalékot. A második legnagyobb támogatottságú párt az ÖVP lett 24 százalékkal. A két párt szűk többséggel, összesen 99 képviselővel rendelkezik a 183 tagú parlamentben. A választási eredmények ismeretében “logikus és helyes”, és az ország érdekét szolgálja a nagykoalíció folytatása – jelentette ki Heinz Fischer szövetségi elnök a beiktatás alkalmával.

A két párt közel három hónapos tárgyalásokat követően, múlt csütörtökön kötötte meg egymással a koalíciós megállapodást. A részletes kormányprogramot röviddel a hétfői beiktatás előtt látta el kézjegyével Werner Faymann kancellár, SPÖ-elnök és az ÖVP vezetője, Michael Spindelegger alkancellár. A régi-új kormánypártok egyik legfontosabb célkitűzése, hogy emelkedjen a tényleges nyugdíjba vonulási életkor Ausztriában. A célkitűzés szerint ennek 2018-ig több mint másfél évvel, 60 év fölé kell emelkednie.

A strukturális államháztartási hiány megszüntetését célzó takarékossági programot nagyobb adóemelések nélkül tervezik végrehajtani, csak kisebb mértékű “adókiigazításokat” helyeztek kilátásba. Szerkezeti átalakításokat terveznek a közigazgatásban, hogy csökkentsék a költségvetési kiadásokat. A kormányprogram létszámstopot ír elő a közigazgatásban. A családoknak járó támogatásokat ezzel egyidejűleg növelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik