Nagyvilág

Vége a kötélhúzásnak Tunéziában

tuneziai-tuntetes-2013-jul(1)(960x640)(1).jpg (tunézia, )
tuneziai-tuntetes-2013-jul(1)(960x640)(1).jpg (tunézia, )

Végtelennek tűnő huzavona után megválasztották az átmeneti kormány miniszterelnökét.Mehdi Dzsomaának három hete van, hogy megalakítsa az ideiglenes szakértői kabinetet.

Az eddig kormányzó mérsékelt iszlamista en-Nahda párt, a parlamenti ellenzék és más pártok – összesen 21 szervezet – egy úgynevezett “nemzeti párbeszéd” keretében október 25. óta próbáltak megegyezni az új miniszterelnök személyéről, aki egy szakértői kormány élén elvezeti az észak-afrikai arab országot a jövő évi parlamenti és elnökválasztásig.

A tanácskozáson – amely tíz nap után több mint egy hónapra félbeszakadt – hosszú kötélhúzás után végül a leköszönő kormány ipari miniszterét, Mehdi Dzsomaát választották meg az ügyvezető kormány élére. A 21 pártból ugyanakkor csak kilenc szavazta meg a nagyközönség számára viszonylag ismeretlen, 51 éves, ötgyermekes repülőmérnököt kormányfőnek. Hét párt tartózkodott, három nem vett részt a voksoláson, a maradék kettő pedig másra szavazott.

Dzsomaának három hete van, hogy megalakítsa az ideiglenes szakértői kormányt.

Az en-Nahda-féle mérsékelt iszlamista kormány azután volt kénytelen lemondani, hogy júliusban radikális iszlamisták megöltek egy baloldali ellenzéki vezetőt. Ez volt a második politikai gyilkosság Tunéziában hat hónap alatt.

A földközi-tengeri országban csaknem három évvel azután sem sikerült dűlőre jutni az iszlám szerepéről, hogy 2011 januárjában elmozdították a hatalomból Zin el-Abidin ben Ali diktátort. A tunéziai forradalom indította el az egész térséget megrengető politikai megmozdulásokat, az “arab tavaszt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik