Nagyvilág

Meghiúsították az albán miniszterelnök elleni merényletet

albania(210x140)(2).jpg (albánia, )
albania(210x140)(2).jpg (albánia, )

Pokolgépet találtak egy magas rangú albán tisztségviselő autója alatt, amikor a hivatalnok behajtani készült a miniszterelnök irodáját is magába foglaló épületegyüttes területére - közölte pénteken az albán rendőrség.

A biztonsági szolgálat által riasztott tűzszerészek 200 gramm C4-es típusú robbanóanyagot, két gyújtószerkezetet és egy azokhoz kötött mobiltelefont találtak Besnik Dervishinek, a nyugati Vlore körzet szocialista kormányzójának autójára tapasztva.

A szerkezetet eltávolították, és a közelben megsemmisítették – tette hozzá a rendőrség illetékese.

Edi Rama szocialista kormányfő nem tartózkodott az irodájában, amikor az eset történt. A rendőrség közölte, hogy vizsgálják az ügyet, és megerősített védelmet biztosítanak Dervishi és családtagjai számára.

2011-ben Vlore városában életét vesztette egy bíró, amikor pokolgép robbant autója alatt. A merényletet senki nem vállalta magára, és a rendőrség senkit nem vett őrizetbe.

Albániában évek óta ingatag a politikai helyzet, emellett a köztisztviselők időnként különböző bűnbandák célkeresztjébe kerülnek. Edi Rama szeptemberben foglalta el a miniszterelnöki széket, miután a szocialisták elsöprő győzelmet arattak a júniusban tartott választásokon.

A pénteki incidensre reagálva a konzervatív ellenzék politikusai célzást tettek arra, hogy maguk a szocialisták lehetnek az állítólagos merényletkísérlet mögött. Az esetet úgy jellemezték, hogy ez egyfajta “látványosság, amellyel a miniszterelnök adóemelési terveiről és a vállalkozásokra nehezedő kormányzati nyomásról akarják elterelni a figyelmet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik