Nagyvilág

Éledezik a londoni whiskyipar

Több mint száz év után nyílt újra lepárló a brit fővárosban.

Két vállalkozó elhatározta, hogy új életet lehel a szigorú szabályozás miatt a Londonabn mostanáig parkolópályára kényszerült iparágba.

Az angol Darren Rock és a skót Andrew MacLeod Smith a Temze déli partján, egy régi tejüzemben alakított ki modern whiskylepárlót, amely a héten kezdte meg működését.

A tölgyfahordókban érlelt whiskynek egyelőre nem adtak nevet, az első palackokat – a Nagy-Britanniában kötelezően előírt három év erjedési időszak miatt – legkorábban 2017-ben tervezik majd eladni.

Helyi alapanyagok

A vállalkozók felidézték, hogy bár Londonban nagy hagyományai vannak a szeszkultúrának, a helyi whiskygyárak hátrányba kerültek a skót versenytársakkal szemben a szeszfőzési törvények megszigorítása idején, a 19. században. A skót szeszfőzdék a nehéz időket illegalitásba vonulva, a hegyek közt vészelték át, így a liberalizálás után újra könnyen talpra álltak.

A Temze-parti új üzemben előállított whiskyhez – akárcsak régen – helyi alapanyagokat használnak fel, amitől azt várják, hogy különleges karaktert kölcsönöznek a londoni whiskynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik