Nagyvilág

Gyerekek haltak meg a közel-keleti téli viharban

Tovább tombolt csütörtökön a hóviharral, faggyal és heves esőkkel érkező tél a Közel-Keleten, a zord időjárás következtében két szíriai gyermek halálra fagyott, a menekülttáborok lakóinak pedig meg kell küzdeniük azért, hogy ne fújja el a szél a sátraikat.

A két gyermek halálát az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció jelentette. “Egy hat hónapos csecsemő Aleppóban, egy másik gyermek pedig az ország középső részében fekvő Rasztánban halt meg kihűlés miatt” – közölte a szervezet szóvivője.

Szíriaát sújtja leginkább

Szíria, Libanon, Jordánia, Egyiptom, Izrael, Törökország és a palesztin területek bizonyos részein is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. Az Alexa névre keresztelt vihar végigsöpört Libanon majdnem egész területén, valamint Szíria északi részein.

A Turkish Airlines török légitársaság törölte nyolcvanegy – huszonhat nemzetközi és ötvenöt belföldi – járatát, amely Isztambulból indult volna. A légitársaság internetes oldalán közölte, hogy egyebek mellett egy budapesti járatot is töröltek.

A térségben immár második napja tomboló zord időjárás leginkább azt a mintegy 2,2 millió szíriait sújtja, akik a polgárháború elől menekültek külföldre.


A havas Jeruzsálem (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A mintegy 120 ezer szíriai állampolgárnak ideiglenes menedéket nyújtó zaatari létesítményben a viharos erejű szél és a heves esőzés legalább tíz sátrat felborított. A két napja tartó esőzés miatt a víz a tábor nagy részét elárasztotta.

“Nagyon hideg volt, tiszta sár volt minden, és csak arra tudtam gondolni, hogy hogyan védjem meg a feleségemet és a négy gyerekemet” – mesélte a Jordániában található tábor egyik lakója, hozzátéve, hogy a segélyszervezetek dolgozói gyorsan áttelepítették őket biztonságos helyre.

Áramkimaradás és áradás

A havazás Jordánia középső és déli országrészeiben áramkimaradásokat okozott, valamint járhatatlanná tette az utakat. A vihar a jordániai meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint pénteken és szombat délelőtt is folytatódni fog.

Izraelben és Ciszjordániában a szokatlan téli időjárásra való tekintettel több helyen bezártak a kormányzati épületek, és tanítási szünetet rendeltek el.

A Gázai övezetben is áradások voltak, a hatóságok harminc embert kórházba, többeket pedig biztonságos helyre szállítottak. A vízgyűjtő medencék már megteltek és az üzemanyaghiány miatt nem tudták belőlük kiszivattyúzni a vizet, a hatóságok ezért ideiglenes megoldásként homokzsákokkal zártak le bizonyos utcákat, hogy távol tartsák a vizet a lakóépületektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik