Nagyvilág

Jól áll a malária elleni küzdelem

malária (malária)
malária (malária)

13 év alatt 3,3 millió ember életét sikerült megmenteni.

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése szerint a malária megfékezésért tett erőfeszítéseknek köszönhetően a világon összesen 3,3 millió ember életét sikerült megmenteni 2000 óta.

A szúnyogok által terjesztett betegség halálozási arányát összességében 45 százalékkal, az öt éven aluli gyermekek körében pedig 50 százalékkal sikerült csökkenteni az elmúlt 13 évben. A WHO adatai szerint azonban továbbra is csaknem félmillió gyermek életét követeli a váltóláznak is nevezett betegség világszerte.

Figyelemre méltó fejlődés

Tavaly becslések szerint 207 millióan betegedtek meg maláriában, 627 ezer esetben halálhoz vezetett a betegség. Összehasonlításképpen: 2010-ben 219 millió esetből 660 ezer végződött halállal. A jelentés összesen 102, maláriával fertőzött ország adatait vizsgálta.

“A figyelemre méltó fejlődés azonban nem ad okot a megelégedettségre: a maláriás megbetegedések és a halálesetek száma nem csökken elég gyorsan. A tény, hogy ilyen sok ember fertőződik és hal meg moszkitócsípés miatt, a 21. század egyik legnagyobb tragédiája” – jelentette ki Margaret Chan, a WHO igazgatója.

Még több pénz

A szervezet kifogásolja, hogy a váltóláz legyőzésére csak fele annyi pénzt tudnak fordítani, mint amennyire szükség lenne. A WHO becslései szerint 2020-ig évente 5,1 milliárd dollárra lenne szükség, hogy a malária sújtotta országokban mindenki számára lehetővé tehessék a megelőzést és a kezelést, de a jelenlegi állapot szerint csak 2,5 milliárd dollár áll rendelkezésre.

Ebben az évben 136 millió szúnyoghálót vittek a segélyszervezetek a maláriával fertőzött országok lakosainak – 88 országban, köztük 39 afrikai országban ingyen osztogatják ezeket az életmentő moszkitóhálókat. Az Afrika trópusi részén lévő háztartásoknak mégis mindegy felében nélkülözik ezt a védelmet.

Afrika a legérintettebb

Chan elmondása szerint világszerte 3,4 milliárd ember él maláriával fertőzött területen. Afrika leginkább érintett országai a WHO szerint Nigéria és a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol a malária halálos áldozatainak száma a világon a betegségben elhunytak negyven százalékát adja. Az ázsiai országok közül Indiában a legsúlyosabb a probléma.

A helyzetet nehezíti, hogy egyre ellenállóbbakká válnak a kórokozók a maláriaellenes gyógyszerekkel szemben, a betegséget terjesztő Anopheles szúnyogfajok pedig a rovarirtószerekkel szemben.

A maláriát parazita okozza, amely egyik emberről a másikra a szúnyog nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. A paraziták a májban maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvértesteket és tovább szaporodnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik