Nagyvilág

Mol-INA-ügy: tíz napon belül újra tárgyalnának a horvátok

mol (mol)
mol (mol)

A horvát gazdasági miniszter megerősítette, hogy nem a médián keresztül szeretne üzengetni a Molnak, hanem a tárgyalásokat akarja folytatni.

Ivan Vrdoljak kedden Zágrábban újságíróknak azt mondta, abban bízik, hogy a következő tíz napban újabb tárgyalási forduló lesz a horvát kormány és a Mol között, ahol a Mol pontosan meghatározhatja az INA-val kapcsolatos álláspontját.

A miniszter, aki a horvát tárgyalódelegáció vezetője, kijelentette, “nem fogunk a magyar kollégáinkkal a médián keresztül beszélgetni. Hamarosan el fognak jönni a harmadik tárgyalási fordulóra, legalábbis ebben bízom. Őszintén remélem, hogy akkor meghallgathatjuk az egyértelmű álláspontjukat a további lépésekről”.

Harmonizálás

A gazdasági miniszter szerint Horvátország véleménye világos: ebben a vitában a horvát törvényeket kell betartani, és az INA két fő részvényesének (a Molnak és a horvát államnak) “harmonizálniuk” kell a véleményüket az INA stratégiai energetikai érdekeiről, hogy azok összhangban legyenek Horvátország energiastratégiájával.

A minisztert megkérdezték, hogy mi a véleménye a horvát sajtóban terjedő hírről, hogy a horvát kormány felajánlotta az INA igazgatótanácsának elnöki posztját a Molnak, de vétójogok nélkül. Vrdoljak nem kommentálta az értesüléseket, de később megismételte, hogy tiszteletben kell tartani a horvát törvényeket és a horvát nemzeti energiafejlesztési stratégiát.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka és a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

A horvát gazdasági miniszter legutóbb azt mondta, hogy “a Mol megsértette az illendőség szabályait”

A Mol reagált Vrdoljak szavaira. A magyar olajtérsaság írásos válasza szerint továbbra is tartják magunkat korábbi álláspontjukhoz, amely szerint a tárgyalásokat nem kommentálják a médiában. A Mol az INA-val kapcsolatos tárgyalások mihamarabbi folytatásában érdekelt – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik