Nagyvilág

Magyar tüntetőkre csapott le a román rendőrség

verespatak (verespatak)
verespatak (verespatak)

A verespataki bányaprojekt ellen demonstráltak Bukarestben. A rendőrök rajtuk ütöttek.

A Greenpeace tüntetői elfoglalták a román parlament előtti teret Bukarestben és jelképes aranytermelésbe kezdtek. A rendőrök rengeteg demonstrálót letartóztattak, köztük hat magyar aktivistát és az Origo operatőrét is – írja a portál.

Horváth Nóra megerősítette, hogy jól van és több tucat aktivistával tartózkodott a rendőrségen, ahol felvették az adataikat. Délelőtt vitték el a rendőrök, délután három óra előtt nem sokkal jött a hír, hogy kiengedték.

Nem akarják, hogy kiemelt legyen

A román parlament előtt nagyjából 60 aktivista tüntetett a verespataki bányaprojekt kiemelt beruházássá nyilvánítása ellen. Ha a parlament kiemeltté nyilvánítja a beruházást, az számos törvényi szabályozás alól felmentést kapna.

Az egyik beterjesztett törvény megengedné, hogy bármilyen magánvállalat tetszőleges helyen, tetszőleges erőforrást termeljen ki.

Begyűjtötték a tüntetőket

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője arról tájékoztatta az Origót, hogy a rendőrök minden tüntetőt begyűjtöttek, akit csak értek, így vihették el az Origo tudósítóját is.

A demonstrálókat – köztük hat magyar aktivistát és a riportert – letartóztatták, egy tüntető pedig kórházba is került – tudósít az Origo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik