Nagyvilág

Rendet tennének a Közép-afrikai Köztársaságban

közép-afrika (közép-afrika)
közép-afrika (közép-afrika)

Az anarchia szélén álló államba francia és afrikai uniós katonákat vezényelnek az ENSZ BT döntésének értelmében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön egyhangúlag jóváhagyta, hogy Franciaország és az Afrikai Unió (AU) katonai beavatkozást hajtson végre a vallási erőszak sújtotta Közép-afrikai Köztársaságban a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében.

Fotó: AFP/Sia Kambou

A teljes anarchiához közelítő országban jelenleg 650 katonát állomásoztató Franciaország további ezer fegyveressel fogja támogatni a BT-határozat felhatalmazásával 3600 fősre duzzadó afrikai válságkezelő missziót.

Franciaország – a Közép-afrikai Köztársaság volt gyarmattartója – csütörtök délelőtt már Banguiba vezényelt 250 katonát, miután a fővárosban véres összecsapások törtek ki az országot irányító muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztény harcosok között.

A Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta Banguit, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a lázadók koalíciójának vezetője, Michel Djotodia vette át.

A hatalmon lévő Séléka tagjai rendszeresen követnek el rémtetteket Banguiban: gyilkolnak, nőket erőszakolnak meg, kirabolják a segélyszervezeteket és az árvaházakat. A súlyos jogsértések miatti felháborodás nyomán vidéken pár hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat hoztak létre. Ennek tagjai többnyire falusi lakosok, akik vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, de harcosaik számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen.

Vérengzés volt a fővárosban

Jelentés érkezett csütörtökön arról is, hogy több mint száz holttest hever Bangui egyik mecsetében és környékén, valamint az egyik kórházban a csütörtök reggeli lövöldözéseket követően.

A Bangui egyik központi negyedében fekvő mecset imatermében és belső udvarán 54 holttestet sorakoztattak fel. A halálos áldozatokon szúrt és lőtt sebek látszanak. A szomszédos utcákon huszonöt, sorsára hagyott holttestet számláltak össze az AFP francia hírügynökség munkatársai.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet egyik munkatársa elmondta, hogy Bangui egyik kórházában további 52 holttestet regisztráltak.

“A halottakat a környék lakói hozták el a mecsetbe” – mondta a vallási központ egyik illetékese. A mecsetet megtöltik az eltűnt rokonaikat kereső nők és férfiak.

A muzulmán fegyveresek és a lázadó keresztény harcosok között csütörtökön törtek ki a legutóbbi összecsapások Bangui több kerületében. Először a város északi felében lövöldöztek, ez később átterjedt a város központi részére is. A kora délutáni órákra alábbhagyott az erőszak, és már csak elvétve lehetett fegyverropogást hallani a kerületekben. Egy jelentés szerint a zavargások alatt kifosztották az államfő és a miniszterelnök rezidenciáját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik