Nagyvilág

Magyar fénykáprázatot bámulhatnak ma este Dubajban

dubaj (dubaj, dubai, )
dubaj (dubaj, dubai, )

Magyar csapat működött közre a dubaji Burdzs al-Arab luxusszállodát feldíszítő háromdimenziós animációs show megalkotásában, amelyet helyi idő szerint hétfő este vetítenek a 47 emeletes épületre az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának évfordulója alkalmából.

A Dubaj jelképévé vált, óriás vitorlaként 321 méter magasan a város fölé emelkedő hétcsillagos szálloda épülete 80-szor 200 méteres vetítési felületet biztosít: ez mintegy háromszáz mozivászonnyi területet jelent. Megvilágításához 49 projektorra van szükség, ezek összehangolása vetítéstechnikailag komoly kihívás – mondta el Bordos László Zsolt, az animációs részleg művészeti vezetője.

Táncra perdül az épület

A háromdimenziós modern vetítés, amelynek animációi Magyarországon készültek, igazán absztrakt művészi elemeket is tartalmaz Bordos László Zsolt szerint. Az animációkhoz egy ponton gigantikus tűzijáték kapcsolódik: vizuális effektek hatására az épület “forogni és táncolni” kezd, a mozgás végén pedig tűzijáték bontakozik ki.

A tizenöt tagú magyar csapat mellett angolok és franciák is dolgoztak a nemzetközi produkción. Az animációk elkészítése két hónapot vett igénybe. A projektet kivitelező fővállalkozó a Ruggieri-Lacroix tűzijáték cég, a technikai hátteret és a vetítőshowhoz kapcsolódó látványt az architekturális vetítésre, vagyis épületvetítésre szakosodott legnagyobb francia cég, a VLS biztosította.

Bordos László Zsolt 2008-ban a VLS-sel közösen dolgozott a Pálmasziget-projekten, a világ nyolcadik csodájának nevezett mesterséges sziget, a dubaji Palm Jumeriah megnyitó ünnepségén. A magyar szakember az elmúlt években több dubaji munkában közreműködött.

Duplán ünnepel az ország

Az Egyesült Arab Emírségek 1971. december 2-án alakult meg a Szerződéses Ománként ismert korábbi brit protektorátust alkotó entitások közül hat emírség részvételével, amelyekhez 1972 januárjában hetedikként újabb emírség csatlakozott. Az ország államformája abszolút monarchia.

A Burdzs al-Arab a tizedik születésnapját ünnepli: építése 1999. december 1-jén fejeződött be. Akkor ez volt a világ legmagasabb és egyetlen hétcsillagos hotelje.

Így épült a gigantikus vitorlás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik