Nagyvilág

Kuvaitba repül a köztársasági elnök

ader-janos(960x640)(4).jpg (áder jános, )
ader-janos(960x640)(4).jpg (áder jános, )

Áder János a kuvaiti emír meghívására érkezik, a két államfő jelenlétében diplomáciai, oktatásügyi és közmunkaügyi megállapodásokat is aláírnak majd.

Az államfő hétfőn találkozik Marzúk al-Ganimmal, a kuvaiti nemzetgyűlés elnökével, majd Szabah al-Hálid al-Hamad asz-Szabah sejkkel, Kuvait külügyminiszterével, miniszterelnök-helyettessel, végül pedig Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah emírrel.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatósága hangsúlyozza, hogy Magyarország megítélése Kuvaitban nagyon kedvező, hagyományosan megbecsült gazdasági partnernek számít. A magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok több mint három évtizedes múltra tekintenek vissza. A 90-es évekig Kuvait több százmillió amerikai dollár nagyságrendű kereskedelmi forgalommal a magyar gazdaság hídfőállása volt a térségben.

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (ÖET) tagországai közül Magyarország elsőként Kuvait Állammal építette ki a politikai és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat. Magyarország kuvaiti megítélése pozitív, hiszen a legnehezebb időkben is síkra szállt Kuvait törvényes jogainak helyreállításáért, Kuvaitban nem felejtik a magyar katonai egészségügyi csoport 1991-es szerepvállalását, és ma is számon tartják, hogy a magyar tűzoltóknak a Big Wind nevű magyar technikai találmány (egy T34-es harckocsira szerelt MIG-21-es turbina) segítségével sikerült eloltaniuk a legutolsó olajtüzeket – írja a KEH.

Októberben Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára járt Kuvaitban. Hangsúlyozta, hogy Kuvait Magyarország egyik legfontosabb partnere az Öböl térségében, ezért szorosabbra kell fűzni a két ország kapcsolatait. Mint mondta, Kuvait a keleti nyitással kapcsolatban is fontos partnernek számít, ezért Magyarország nagy figyelmet fordít a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére.

Kuvaitról dióhéjban

Kuvait kőolajkincsének köszönhetően a világ egyik leggazdagabb országa, a világ olajtartalékának 7 százalékával rendelkezik, a kőolajból származik a nemzeti össztermék 95 és az állami bevételek 95 százaléka. A magas olajáraknak köszönhetően a bevételek az elmúlt évben 20 százalékkal nőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik