Nagyvilág

Felrobbant egy fegyverraktár Líbiában

líbia fegyveresek (líbia, fegyveresek)
líbia fegyveresek (líbia, fegyveresek)

A balesetet tolvajok okozták. Több tucat halott, a kigyulladt épület még mindig ég.

A robbanásnak, ami csütörtökön történt egy líbiai fegyver- és lőszerraktárban már több mint negyven halálos áldozata van. A hadsereg illetékes tábornoka szerint tizenöten megsebesültek. Hozzátette, hogy a balesetet tolvajok okozták, akik lőszert akartak lopni. Hogy mi volt a robbanást kiváltó ok, azt még nem lehetett megállapítani.

A detonáció a líbiai fővárostól, Tripolitól 650 kilométerre délre lévő Szabha település környékén történt. Az áldozatok száma még emelkedhet, mert a raktár kigyulladt és még mindig ég.

Fejetlenség

Az incidens rámutat, hogy mekkora zavarok vannak még Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011. őszi halála óta. Az országban rengeteg a lopott fegyver, és továbbra sem sikerült feloszlatni az előző rendszer ellen felkelt milíciákat, amelyek rettegésben tartják a településeket.

A kelet-líbiai Bengáziban péntekre négyre emelkedett az elesett katonák száma, miután csütörtökön összecsaptak egy ilyen, iszlamista milíciával. Az utóbbi néhány hónapban folyamatosan romlik a közbiztonság Líbia második legnagyobb városában. Az iszlamisták saját ellenőrzőpontokat állítottak fel, és mindennaposak a pokolgépes merényletek.

A líbiai kormány bejelentette, hogy megállapodást kötött Olaszországgal Líbia déli határának felügyeletéről. A térségben pilóta nélküli olasz repülőgépek fogják figyelni az emberek mozgását. A határ közös erővel történő ellenőrzéséről korábban Szudánnal kötött megállapodást ennek következtében Tripoli felmondja. Olaszországgal haditengerészeti kiképzési megállapodást is aláírtak – közölték csütörtökön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik