Nagyvilág

Rekordáron kelt el az első amerikai könyv

rekorder könyv (árverés, könyv, )
rekorder könyv (árverés, könyv, )

Ennyit könyvért még sosem fizettek, méghozzá ez az egyik hiteles másolata az első, Amerikában nyomtatott könyvnek.

A Sotheby’s New York-i árverésén állították fel az új rekordot. A Bay Psalm Book, amelyik most elkelt, egyike a 11 hiteles másolatnak és egészen pontosan 14,2 millió dollárt, vagyis nagyjából 3 milliárd 124 millió forintot fizettek érte. A vevő kiléte is ismert ebben az esetben, David Rubenstein, egy amerikai befektetőcég első embere vette meg a könyvet.

Rubenstein a tervei szerint először országjáró turnéra indul a könyvvel, megpróbálja minél több könyvtárban kiállítani a ritkaságot, később azonban egy jól őrizhető, biztonságos helyen zárja el.

A milliárdokat érő könyv
Fotó: AFP

Érdekes az eladó személye is, Boston egyik temploma bocsátotta árverésre ezt a zsoltáros könyvet, a templom felújítására kell a pénz. De a létező 11 példányból még így is maradt egy templomnál, valamint őriz még a Harvard és a Yale egyetem is egy-egy példányt.

Az eddigi rekorder könyvért 11,5 millió forintot fizettek, 2010 decemberében, ez John James Audubon Amerika madarai című műve volt.

Rekordáron árulják az rózsaszín óriásgyémántot

Ugyanez az aukciós ház még szeptemberben több mint 18 milliárd forint értékűre becsült rózsaszín gyémántot mutatott be. Az 59,60 karátos Pink Star a valaha is árverésre került legértékesebb gyémánt – közölte az aukciósház. A drágakövet a De Beers egy dél-afrikai bányájában találták 1999-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik