Nagyvilág

Janukovics tapssal üdvözli az ellene tüntetőket

janukovics (janukovics)
janukovics (janukovics)

Ukrajna akkor írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval, amikor a feleknek sikerül "normális" feltételekben megállapodniuk, és az ország gazdaságilag is készen áll rá - jelentette ki Viktor Janukovics ukrán elnök kedden ukrán tévécsatornák újságíróinak adott interjújában.

“Mindent megteszünk azért, hogy Ukrajna erősebbé váljon, hogy lakosai évről évre jobban éljenek, és hogy az ország versenyképes legyen” – szögezte le az államfő. Arra a kérdésre, mikor áll készen Ukrajna a társulási megállapodás megkötésére, Janukovics azt válaszolta, hogy szeretné, ha “ez az idő mihamarabb eljönne”.

Hangsúlyozta, hogy minden állami döntésnek – beleértve a külpolitikaiakat is – Ukrajna nemzeti érdekein kell alapulnia.
Megjegyezte, hogy 2010-ben az unió 610 millió eurót ajánlott fel Ukrajnának, mint technikai segítséget. Ennek fejében feltételül szabta viszont, hogy Kijev írja alá a hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

“Három éven át ezt a cukorkát ajánlották fel nekünk szép csomagolásban. Nem akarok durva lenni, de nem kellene bennünket így megalázniuk. Komoly, európai ország vagyunk” – hangoztatta Janukovics. Hozzátette, hogy az IMF-fel nem sikerült Ukrajnának megállapodnia. Szavai szerint hiába tárgyalt személyesen ő maga felső szinteken az IMF-fel hazájában és az Egyesült Államokban egyaránt, a valutaalaptól elutasítást kapott Ukrajna.

Az országban zajló EU-párti tüntetésekről szólva Janukovics kijelentette, hogy “tapssal üdvözli azokat”, akik utcára vonultak Ukrajna európai integrációjáért. Ugyanakkor az államfő kifejezte, hogy ellenzi a demonstrációk politikai célokra történő, a 2015-ös elnökválasztások kampányában való felhasználását.

A tüntetők és a rohamrendőrök összecsapásaival kapcsolatosan leszögezte, hogy a rendvédelmi szerveknek a tömegmegmozdulásokon a rendet kell biztosítaniuk, és ők ezt a feladatukat teljesítik.

Az interjú közben az elnök megerősítette, hogy részt kíván venni az EU november 28-29-i keleti partnerségi csúcsértekezletén Vilniusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik