Nagyvilág

Szélsőjobbos megyevezér Besztercebányán

Marian-Kotleba(1)(960x640).jpg (Marian Kotleba)
Marian-Kotleba(1)(960x640).jpg (Marian Kotleba)

A szlovák Jobbikként is ismert Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke, Marian Kotleba nyerte a megyei szintű választásokat Besztercebányán.

A 24,61 százalékos részvételi arány mellett Kotleba 71 397 szavazatot szerzett, a második helyen a szintén szélsőjobboldali jelölt, az SNS támogatását is maga mögött tudó Vladimír Maňka végzett – írja az Új Szó.

A választások után Kotleba kijelentette, őt nem lepte meg a győzelem, a későbbiekben pedig úgy szeretne politizálni, hogy legközelebb is megválasszák. Elemzők szerint Kotleba főként a protestszavazatoknak köszönhette győzelmét. Arra azonban többen felhívják a figyelmet, hogy a megyét aligha tudja majd megfelelően irányítani, ugyanis a 49 fős képviselőtestületben egyetlen képviselője sincsen és az összes, megyei mandátummal rendelkező párt ellene foglalt állást a második forduló előtt.


Kotleba határozott kézzel felszámoltat egy romatelepet
Fotók: MTI / Vajda János

Nagyszombat megyében ugyanakkor elmaradt a meglepetés, Berényi József, az MKP elnöke alulmaradt Tibor Mikušsal szemben, az elnök azonban nem zárta ki, hogy a Smer-el együtt fog kormányozni a megyében, ugyanúgy, mint az előző nyolc évben tették. Berényi indulására reagálva korábban Robert Fico kijelentette, „egy szlovák városban nem lehet magyar megyeelnök”, ezzel elemzők szerint rendesen „belenyúlt” a kampányba.

De kicsoda Marian Kotleba?

Az informatikatanárnak az Új Szó portréja szerint tíz év kellett ahhoz, hogy a néhány tucat radikálist vonzó megmozdulások vezetőjéből megyeelnök legyen.

Már a két héttel ezelőtti első fordulóban is mindenkit meglepett azzal, hogy a szavaztok 21,30 százalékát megszerezve második lett, arra pedig senki nem számított, hogy a második fordulóban le is győzze Maňkát.

Még egy 2009-es rendezvényen, amikor a második világháború alatti nácibarát szlovák állam létrejöttének 70. évfordulójára emlékeztek meg, Kotleba beszéde miatt a rendőrség őrizetbe is vette őt, szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt indult ellene eljárás, amelyet aztán később az ügyészség megszüntetett. Szintén 2009-ben a megyei választások kampányában szórólapjain azt ígérte, hogy megszűnteti „a nem csak cigány paraziták igazságtalan előnyben részesítésének”, ekkor az ügyészség nemzet- és fajgyalázás miatt eljárást indított ellene, de ezt az eljárást is leállították később.

Ezt a galériát elnézve pedig egyértelművé válik, hogy miért nevezik Kotlebát és támogatóit a szlovák Jobbiknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik