Nagyvilág

Rendőrtüntetés miatt mondott le a főkapitány

rendőrtüntetés portugáliában  (rendőrtüntetés, tüntetés)
rendőrtüntetés portugáliában  (rendőrtüntetés, tüntetés)

A megszorítások ellen tiltakozó egyenruhások kordont törtek. Az elkeseredést a fizetésekcsökkentése és a munkaidő növelése okozza.

Benyújtotta lemondását pénteken Portugália országos rendőrfőkapitánya, miután előző este több ezer szolgálaton kívüli rendőr, csendőr, határőr és börtönőr tüntetett Lisszabonban a konzervatív kormány szigorú takarékossági politikája ellen.

Paulo Valente Gomes a tegnap esti események miatt mondott le hivataláról – közölte a belügyminisztérium, az ügyről azonban több részletet nem közölt.

Csütörtök este az ország különböző részeiből autóbuszokon érkezett demonstrálók – civil ruhát viselő rendőrök, csendőrök és a biztonsági erők más képviselői – a parlamenthez vonultak, ahol a szolgálatban levő kollégáik által felhúzott biztonsági korlátot feldöntötték és rövid időre ellepték az épület lépcsőjét. Az utóbbi hónapokban számos tüntetés volt a parlament épülete előtt a kormány megszorító intézkedései miatt, de ez volt az első alkalom, hogy demonstrálók áttörték a lépcső alján elhelyezett kordont.

“Ennek nem lett volna szabad megtörténnie. A biztonsági erőket képviselő tüntetők olyan szabályokat szegtek meg, amelyeket tiszteletben kellett volna tartaniuk” – jelentette ki az esettel kapcsolatban újságírók előtt Pedro Passos Coelho miniszterelnök.

A tiltakozó megmozdulásra a rendfenntartó erők szakszervezetei szólítottak fel amiatt, hogy a portugál kormány 2014-re szóló költségvetési tervezete drasztikus megtakarításokat irányoz elő. A tervezetről kedden tartanak szavazást a parlamentben.

A szigorú takarékossági intézkedések a 2011-ben kapott 78 milliárd eurós nemzetközi segély törlesztése miatt váltak szükségessé. A tervezetben szerepel a közalkalmazottak fizetésének, valamint a nyugdíjaknak a megnyirbálása. A heti munkaidőt ezzel szemben az eddigi 35-ről 40 órára emelik. Jövőre további 2 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak számát. A létszám 2005 óta már 173 ezerrel csökkent.

A határőrség alkalmazottai csütörtökön négynapos részleges sztrájkot kezdtek. Ennek megfelelően csak a legszükségesebb minimális szolgáltatást végzik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik