Nagyvilág

Tűzoltó halálát okozhatta a gazdatüntetés

gazdatüntetés Franciaországban (gazdatüntetés)
gazdatüntetés Franciaországban (gazdatüntetés)

A Párizs környéki gazdák által csütörtökön felállított útakadályok azonnali felszámolását kérte a francia kormány, miután két helyen is balesetet okozott a forgalomlassítás.

Az Ile-de France régió gabonatermesztői hajnalban több tucatnyi traktorral és munkagépekkel foglalták el a párizsi bevezető utak kereszteződéseit. A 2014. január 1-én életbe lépő áfaemelés és a közös agrárpolitika (KAP) reformja ellen tiltakoznak, mivel a támogatások újraelosztásával ezentúl az állattenyésztők javára le kellene mondaniuk a szubvenciók egy részéről.

Frédéric Cuvillier közlekedési miniszter a Twitteren kérte a blokádok “azonnali felszámolását”, miután “egy munkába siető tűzoltó” életét vesztette az egyik blokkolt kereszteződésben. A tűzoltó gépkocsijával belerohant egy megállásra kényszerült teherszállító járműbe. Egy másik blokádnál hat rohamrendőr könnyebben megsérült, amikor karamboloztak egy traktorral.

“Nem lehet akadályozni a forgalmat előzetes biztonsági intézkedések nélkül” – hangsúlyozta a miniszter. “A sorozatos balesetek miatt a biztonság és a felelősség nevében kérem az útakadályok azonnali felszámolását” – tette hozzá.

Szerintük nem ők a felelősek a balesetért

A megmozdulást szervező FDSEA agrárszervezet nem vállalata a felelősséget a tűzoltó halálát okozó balesetben. “A balesetnek semmi köze a blokádhoz. Egy kilométerre történt az egyik útakadálytól” – hangsúlyozták.

Damien Greffin, az FDSEA elnöke elmondta, hogy úgynevezett szűrt akadályokat szerveztek, azaz egy sávot mindenhol szabadon hagytak a forgalom számára, a többit pedig elfoglalták a munkagépeikkel.

A gazda álláspontja szerint a támogatások újraelosztásával a termelők jövőre bevételeiknek mintegy 30-40 százalékától fognak elesni, s ezzel a kormány “tönkreteszi a gabonatermesztést és a tejtermelést”. A tiltakozók tábláikon egyébként Stéphane Le Foll agrárminiszter lemondását is követelik.

“Jelentős politikai döntésről van szó: az, hogy a termesztőknek ezentúl kevesebb támogatás jut, azt jelenti, hogy a hosszú ideje súlyos nehézségekkel küzdő állattenyésztők jelentősebb támogatáshoz jutnak” – jelezte az agrárminiszter a Le Figaro című napilapnak adott interjúban. Számításai szerint ez az 5 ezer gazdáknak juttatott 179 millió eurós (53 milliárd forintos) támogatást illetően 45 millió eurós (13 milliárd forintos) csökkentés jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik