Nagyvilág

A franciák már küzdenek a hóval

Havazás Franciaországban (havazás, )
Havazás Franciaországban (havazás, )

Egy napja tart az erős havazás Franciaország középső részén, ahol már halálos áldozatokat is követelt az ítéletidő.

Egy fiatal nő csütörtökön hajnalban autóbalesetben halt meg, egy másik személy pedig szerda este buszbalesetben vesztette életét. Ez utóbbi tragédiában ketten súlyosan megsérültek. Az ERDF áramszolgáltató egyik munkatársát pedig akkor érte halálos áramütés, amikor a szolgáltatást próbálta helyreállítani.

Csütörtökök délután mintegy 90 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás a Rhone-Alpes régióban, ahol a hó súlya miatt leszakadt ágak tönkretettek vezetékeket.

Hamarosan eláll

Az időjárási viszonyok javulni kezdtek, s a meteorológiai szolgálat már csak négy megyében tartja érvényben a narancsszínű riasztást. A Meteo France előrejelzése szerint a több mint 24 órája tartó havazás a nap folyamán fokozatosan véget ér.

Szerda óta átlagosan 4-8 centiméternyi hó esett az alacsonyabban fekvő területeken, 600 méter felett fölött pedig 20-30 centiméteres hótakaró alakult ki.

Mi is készülhetünk

Bár nálunk azt ígérték a meteorológusok, hogy a hónap utolsó napjáig nem lesz havazás, most úgy tűnik, már hétfőn beköszönthet a tél. Addig enyhe, csapadékos idő valószínű.

Nem kizárt, hogy a magasan fekvő területeken pár centis összefüggő hótakaró is kialakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik