Nagyvilág

Egy év után szabadult a francia túsz

Közel egy év fogság után kiszabadult egy francia túsz Nigériában – jelentette be vasárnap a francia elnök.

Francois Hollande közleményben fejezte ki háláját a nigériai hatóságoknak, hogy „határozottan felléptek” Francis Collomp kiszabadítása érdekében. Arra kérte Laurent Fabius külügyminisztert, hogy azonnal induljon el Nigériába, és személyesen hozza haza a volt túszt.

A 63 éves francia mérnököt, a Vergnet francia vállalat alkalmazottját 2012. december 19-én rabolta el mintegy harminc fegyveres Nigéria északi részén, két testőrét és egy szomszédját pedig megölték. Az emberrablást a Boko Haram nevű terrorszervezethez köthető Ansaru nevű iszlamista csoport vállalta magára, és Franciaország katonai szerepvállalásával indokolta.

Ő a kiszabadult túsz
Fotó: Huffington Post

Diplomáciai források szerint a túsznak akkor sikerült elmenekülnie, amikor a nigériai hadsereg támadást indított az őt fogva tartó iszlamista csoport ellen az ország északi részén, egy Zaria nevű településen. A tűzharc során kialakult káoszt használta ki a túsz a menekülésre, segítségére volt, hogy cellája nem volt bezárva. Szabadulása után pedig a legközelebbi rendőrőrsig menekült.

Hollande: „További túszok kiszabadításán dolgozunk”

A francia elnök délután kezdi meg háromnapos izraeli látogatását, és éppen a Tel-Avivba tartó repülőgépen tartózkodott, amikor bejelentette a túsz kiszabadulását. A vele utazó külügyminiszter Tel-Avivból továbbutazott a nigériai fővárosba, Abujába, ahol Francis Collomp a francia nagykövetségen tartózkodik.

Francois Hollande közleményében jelezte, hogy az elmúlt közel egy évben Franciaország mindent megtett azért, hogy szerencsésen érjen véget a túszejtés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy „ez a régóta várt hír nem feledteti el azt, hogy további hét francia túszt tartanak fogva Szíriában, Maliban és Nigériában, akiknek kiszabadításán Franciaország továbbra is fáradhatatlanul dolgozik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik