Nagyvilág

Marad az őrzött határ Románia felé

nagylak (nagylak)
nagylak (nagylak)

Bulgária és a Románia nem lesz a schengeni övezet tagja 2014-ben - mondta kedden José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki a legnézettebb francia kereskedelmi televíziónak, a TF1-nek nyilatkozott.

Barroso kijelentette: “Jövőre sem Bulgária, sem Románia nem lép be a schengeni övezetbe”. Szerinte túl nagy az ellenállás az unión belül azzal szemben, hogy a két ország csatlakozzon a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelentő térségbe. Emlékeztetett arra, hogy idén októberben belépésük ellen emelt szót Franciaország, Hollandia és Németország.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Románia csatlakozási kérelmét már többször elutasították, és ezt azzal indokolták, hogy az ország hatóságai nem szállnak szembe elég hatékonyan a korrupcióval, a szervezett bűnözéssel, valamint nem képesek megteremteni saját határaik biztonságát, továbbá nem teljesítették a romák integrációjára vállalt kötelezettségeiket.

Bukarestben ezt másképp látják, úgy vélik, hogy minden feltételt teljesítettek. Számos román szakértő úgy vélekedett: az elutasítás oka az, hogy jövőre lejárnak a bolgár és a román munkavállalókkal szembeni uniós munkaerő korlátozások.
Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, s 2011 óta próbál a schengeni övezetbe is belépni. Azt azonban több tagállam addig nem támogatja, amíg a két ország nem mutat előrelépéseket a korrupció elleni harcban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik