Nagyvilág

Életveszélyes: autósok küzdenek az első hóval

Bár az előrejelzések szerint nálunk pénteken eshet le az idei első hó, vannak országok, ahol már hetek óta komoly gondot okoz a tél.

Oroszországban például elkészült, és felkerült a netre az első olyan havas videó, amelyen a csúszós úton, teljes erőből féket taposó, majd egymásnak koccanó autósok próbálnak – saját testi épségüket sem sajnálva – megálljt parancsolni a több tonnás kocsiknak.

(A találatért köszönet a vezess.hu-nak!)

Németországban videó ugyan még nem, fotók azonban rakatszám készültek. Hólapátolás, elhavazott utak, gyönyörű fehér táj – a dél-bajorországi Görisried közelében például már javában tombol a tél.

Hóban nincs hiány az osztrák sípályákon sem, aki fehér hegycsúcsokra vágyik, kattintson! Aki pedig arra kíváncsi, milyen időnk lesz Szenteste, itt elolvashatja!

A magyar autók felén nincs téli gumi

Az autósok általában csak az első havazások után váltanak téli gumikra, noha szakemberek szerint a nyári gumiabroncsokat már akkor érdemes lecserélniük az autósoknak, ha a hőmérséklet tartósan plusz hét Celsius-fok alá süllyed. A Magyar Gumiabroncs Szövetség felmérése szerint azonban magyar autósok fele a veszélyek ellenére egyáltalán nem vált téli abroncsra, akik igen, jellemzően 3-6 évig használnak egy-egy téligumiabroncs-szettet – írja a vezess.hu.

Az első hókotrók mindenesetre már Magyarországon is munkába álltak. Egy olvasónk le is fotózta, íme!

Az első hópelyhekre azonban pétenkig várni kell. De addig is szavazzon!

survey service

Ajánlott videó

Olvasói sztorik