Nagyvilág

Börtönőrök kaptak életfogytiglant Törökországban

Egy emberi jogi aktivistát vertek agyon. Éjféli expressz újratöltve.

Életfogytiglani börtönre ítélték egy törökországi börtön két őrét, valamint igazgatóhelyettesét,  mert az intézményben halálra kínoztak egy letartóztatott személyt.

Törökországban ez az első eset, hogy kínzás miatt ilyen súlyos ítéletet hoztak. Korábban hasonló ügyekben általában felmentő ítélet született – írta kedden a Radikal című török lap.

Az elsőfokú ítéletet 2012-ben hozták meg, s most ezt megerősítette a fellebbviteli bíróság is. A börtön igazgatóhelyettesét azért ítélték el, mert nem akadályozta meg a fogoly agyonverését.

Az áldozatot, egy emberi jogi aktivistát 2008-ban tartóztatták le egy tüntetésen, amelyet éppen a rendőri erőszak ellen tartottak. Tíz nappal később belehalt az isztambuli Metris börtönben elszenvedett sérüléseibe. A boncolás megerősítette, hogy foglyot a börtönben agyonverték.

Az eljárás során néhány börtönőr kisebb büntetéseket kapott. Az igazságügyi minisztérium elismerte a felelősségét és bocsánatot kért.Az Amnesty International történelminek minősítette az ítéletet.

Éjféli expressz

Valós történetből készült 1978-ban az Éjféli expressz című film, ami egy drogcsempész amerikai hányattatásait mutatta be egy török börtönben. Billy Hayes 30 évet kapott, végigélt pár verést és egyéb kínzást, mígnem úgy döntött, felszáll az éjféli expresszre – vagyis megszökik. Filmrészletek és a főhős visszaemlékezései angolul tudóknak ezen a linken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik