Nagyvilág

Pénz nélkül is lehet jó a foci: óvszerből készült labdával játszanak

Egy női fotós arra vállalkozott, hogy beutazza a Afrikát, és megnézi, mit jelent arrafelé a futball. Meglepő dolgokkal találkozott.

Afrikában a nagyon szegény vidékeken a helyiek kézzel készítik a labdákat, és mindent felhasználnak, ami felhasználható. Van, hogy régi ruhákból vagy táskákból áll össze a belseje, amit friss fakéreggel kötöznek össze.

Labda felfújt óvszerből

Esetenként felfújt óvszerekből lesz a labda, a kotonokat egyenként fújják fel, és három napig lehet használni őket ily módon, tehát labdaként – derül ki a CNN tudósításából.

A szegénység több helyütt akkora, hogy a falu egyetlen ütött-kopott labdáját elképzelhetetlenül nagy becsben tartják. A gyerekek cipő nélkül fociznak a homokban, gyakori, hogy a legeltetett állatok között.

A foci az egyetlen örömforrás

Van, hogy egy meccsért napi 25 kilométert kell sétálni, hogy aztán sétálhassanak ugyanennyit vissza. Mégis elindulnak, mégis csinálják, nem is hagyják abba, mert ez a játék okoz nekik igazi örömöt.


Fotó: AFP / Antonia Scorza

Gyakran a foci az, ami életben tartja a falut. Minden este meccs van és iyenkor elfelejtik a nehézségeket, egyszerűen csak jól érzik magukat – mesélte a riporter, aki azért csinálta ezt az egészet, hogy megmutassa, milyen, amikor valakik csak az élvezetért játszanak. Az újságíró 9 hónapot töltött Afrikában. Képeit ezen a linken nézheti meg.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik