Nagyvilág

Moszkvában 15 napot ér a holland királyt dobálni

paradicsom (paradicsom, )
paradicsom (paradicsom, )

Legfeljebb 15 nap elzárással, vagy pénzbüntetéssel sújthatják garázdaság szabálysértése miatt azt a két orosz fiatalt, aki paradicsommal akarta eltalálni a Moszkvában vendégeskedő holland királyi párt - adta hírül vasárnap az orosz sajtó.

Az incidens szombat este történt, amikor Vilmos Sándor holland uralkodó és Máxima királyné a moszkvai zeneakadémia épületébe tartott, ahol a holland-orosz évad ünnepélyes záró rendezvényét tartották. A vörös szőnyegen haladó királyi párt a dobálók nem találták el a paradicsomokkal, a biztonsági emberek azonnal közbeléptek és lefogták a támadókat.

A fiatalok az akciójuk előtt azt kiáltották, hogy “Dolmatov vére az önök kezén szárad”. A holland uralkodó és felesége azonban nem fordított figyelmet a történtekre, és folytatta útját a koncertterembe.     

Az Oroszországban betiltott Nemzeti Bolsevik Párt aktivistái: Viktorija Kuznyecova és Gyenisz Kudrjavcov az akcióval Alekszandr Dolmatovnak, a szervezet holland börtönben öngyilkosságot elkövetett tagjának halála miatt tiltakoztak. Az orosz fiatalember a feltételezések szerint azért vetett véget életének, mert a holland hatóságok elutasították a politikai menedékjog iránti kérelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik