Nagyvilág

Magyar jelentkező kizárva

Egy szatmári álláshirdetés miatt feljelentést tervez az RMDSZ.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget felháborította egy szatmári ékszerüzlet hirdetése, amelyben nemcsak a munkára jelentkezők korát és nemét, de a nemzetiségét is meghatározták. Az RMDSZ fontolgatja a feljelentést – írja az ATV.

Óvatos németek

Nem cigány-, hanem magyaros pecsenye.

A Szatmár megyei, nagy példányszámú – nem nevesített – román nyelvű napilapban megjelent álláshirdetés feladóját 6-800 lejre is büntethetik, mert egy 2000-ben kiadott kormányrendelet szerint tilos bármilyen alapon megkülönböztetni a munkavállalókat, illetve a munkára jelentkezőket.

Csíkszereda polgármesterét februárban azért bírságolták meg, mert a főépítészi posztra pályázóknak előírta a magyar nyelvtudást.

Itthon állami diszkrimináció is felmerült, hiszen 25 évnél fiatalabbaknak ajánlottak állásokat.

Fű alatti diszkrimináció

Magyarként feháborodva olvassuk az efféle híreket, jóllehet létezik a megkülönböztetésnek egy gyakorlatiasabb módja is, például Magyarországon. Nincs leírva, hogy cigány jelentkezőket nem vesznek fel, de a gyakorlatban mégis sokkal nehezebb egy állásnak akárcsak a kapujába is eljutnia egy cigány munkakeresőnek – “már betöltötték az állást, viszontlátásra”. És ehhez még csak személyes találkozásra sincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik