Nagyvilág

Ügynökökre vadászott a reptéri lövöldöző

los angeles (los angeles)
los angeles (los angeles)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, lövöldözni kezdett egy ámokfutó helyi idő szerint péntek délelőtt a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér 3-as terminálján. Egy embert megölt, egy másikat válságos állapotban szállítottak kórházba.

A támadót – aki katonai gyakorlóruhában volt – rövid tűzharcban megsebesítették, és elfogták. Állapotáról nem közöltek részleteket.

A férfinél az amerikai kormánnyal és a repülőtéri biztonsági szolgálattal szemben ellenséges hangvételű üzenetet találtak az elfogása után – jelentették szombaton amerikai médiumok hivatalos forrásra hivatkozva.

A férfi táskájában egy kézzel írott feljegyzést találtak, amely szerint a TSA közlekedésbiztonsági szolgálat alkalmazottait és “disznókat” akart megölni – mondta el az amerikai nyomozó hatóságok egy neve elhallgatását kérő munkatársa. Az írás szerint az utóbb a 23 éves, Los Angeles-i Paul Ciancaként azonosított lövöldöző úgy érezte, hogy a TSA átkutatásai megsértik az alkotmányos jogait és hogy magát “feldühödött hazafinak” tartja. Dühének oka a levél szerint különösen Janet Napolitano korábbi belbiztonsági miniszter volt.

A CNN hírtelevízió híradásában szintén az szerepelt, hogy a férfinál kormányellenes érzelmeket kifejező és a TSA-val szembeni dühről árulkodó feljegyzést találtak. Több utas arról számolt be, hogy a férfi a támadás előtt TSA-s alkalmazottakat keresett a reptéren.

Korábban azt is közölték, az illető egy 23 éves férfi, Paul Ciancia, Los Angeles-i lakos. Meg nem erősített hírek szerint az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (TSA) jelenlegi vagy volt munkatársa.

A TSA-t a 2011. szeptember 11-i terrortámadások után hozták létre. Napolitano 2009-től 2013 szeptemberéig volt a belbiztonsági tárca vezetője.

Káosz és menekülés

A támadó a beszámolók szerint délelőtt nem sokkal fél tíz előtt a 3-as terminálon egy táskából elővett egy nagy tűzerejű, félautomata gépkarabélyt és tüzelni kezdett. Hírek szerint a TSA reptéri ügynökeit vette célba, a halálos áldozat is a hivatal tagja volt. A reptéren pánik tört ki, a 2-es és a 3-as terminált kiürítették. Az utasok egy részét a kifutópályára menekítették.

Fotó: AFP/Robyn Beck

A Los Angeles-i nemzetközi repülőtér az Egyesült Államok harmadik legnagyobb repülőtere, 2012-ben a világ hatodik legforgalmasabb légikikötője volt. A 3-as terminál kisebb amerikai légitársaságok gépeit szolgálja ki.

Az amerikai szövetségi légügyi igazgatás nem engedte fölszállni a Los Angelesbe induló belföldi járatokat. Több mint száz járatot töröltek. A már a levegőben lévő gépek közül néhány leszállhatott Los Angelesben, másokat közeli repülőterekre irányítottak át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik