Nagyvilág

Már meg is van az új tálibvezér

tálibok (tálibok)
tálibok (tálibok)

Megválasztották új vezetőjüket a pakisztáni tálibok, egy nappal azután, hogy az előző vezető meghalt egy amerikai dróntámadásban - közölték egybehangzóan tálib és katonai források.

Hakimullah Mehszúd helyébe az eddigi második számú pakisztáni tálib parancsnok, Hán Szaid lépett. Mehszúdot még péntek este eltemették, abban a faluban, ahol megölték.

Mehszúdra korábban 5 millió dolláros vérdíjat szabott ki az Egyesült Államok. A férfi a világ egyik legkeresettebb terroristája volt. Az amerikai hatóságok 2010-ben “terrorista összeesküvés” címén vádat emeltek ellene, mivel állítólag köze volt hét CIA-ügynök Afganisztánban történt meggyilkolásához, illetve egy meghiúsult New York-i merényletkísérlethez is.

Szaidról úgy tudni, hogy ő volt az egyik kitervelője egy 2012-es akciónak, amelynek során Pakisztán északkeleti részén kiszabadítottak négyszáz foglyot egy börtönből. Vélhetően ő áll a hátterében egy pakisztáni légitámaszpont elleni tavalyi támadásnak is.

Hírügynökségi értesülések szerint a dróntámadás akkor történt, amikor Hakimullah Mehszúd éppen 25 tálib vezető tanácskozásáról érkezett haza, akikkel a pakisztáni kormány tárgyalási ajánlatát vitatták meg.

Egyes félelmek szerint a pénteki támadás csírájában elfojthatja az Iszlámábád és a tálibok között nagy nehezen megindulni látszó párbeszédet. Ugyanakkor mások szerint hosszú távon könnyebb lesz a tálibokkal való tárgyalás Mehszúd halálát követően, aki állítólag igen kemény feltételekhez kötötte a párbeszédet.

Elemzők szerint Mehszúd megölése mindenképpen gyengíti a pakisztáni tálibokat, akik az idén két másik fontos vezetőjüket is elvesztették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik