Nagyvilág

Amerikának tetszik a magyar alkotmánymódosítás

martonyi jános (martonyi jános, )
martonyi jános (martonyi jános, )

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Martonyi János és Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár csütörtöki megbeszélésén az amerikai diplomata a helyes irányba tett lépésként értékelte a módosítást.

A két fél közötti megbeszélés fő témája természetesen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatásai voltak. Martonyi a találkozó után elmondta, az amerikai diplomata a megbeszélésen utalt az Egyesült Államok elnökének arra a kijelentésére, amelyben Barack Obama sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, egyúttal utasítást adott arra, hogy vizsgálják felül a rendszert és minden egyes országgal egyenként tárgyalva tisztázzák a történteket. A kapcsolatfelvétel létrejön Magyarországgal is – hangsúlyozta akkor a miniszter.

Ez tetszik az USA-nak

A lehallgatási botrány mellett azonban szóba kerültek a közelgő magyar választások, a magyar jogalkotás és a magyar média helyzete is. „Az alaptörvény ötödik módosítását amerikai részről a helyes irányba tett lépésként értékelték” – olvasható a tárca közleményében.

Az ötödik alaptörvény-módosítást az Országgyűlés szeptember 16-án fogadta el, amellyel törölték a bírósági ügyáthelyezés lehetőségét, valamint a képviselők határoztak arról is, hogy a kereskedelmi médiumok ingyen közölhetnek kampányhirdetéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik