Nagyvilág

Olaszországban is hallgatóztak az amerikaiak

lehallgat (lehallgatás, )
lehallgat (lehallgatás, )

Mintegy 46 millió olaszországi telefonbeszélgetést figyelt meg tavaly december és idén január között az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

A hírről a Cryptome című amerikai internetes oldalra hivatkozva az APA osztrák hírügynökség. Korábban Glenn Greenwald, az NSA titkos adatgyűjtési programjáról először beszámoló újságíró a L’Espresso című olasz hetilapnak elmondta, hogy a brit titkosszolgálatok szintén rendelkeztek hozzáféréssel az optikai kábelek hálózatához, amelyen keresztül Olaszországban a telefonhívásokat, az internetes levelezést és adatforgalmat lebonyolítják.

Greenwald közölte, hogy a brit titkosszolgálatok a megszerzett adatokat megosztották az NSA munkatársaival, akik így bizalmas információkat szerezhettek Olaszországban politikusokról, hivatalnokokról és vállalatokról. A britek olyan telefonhívásokat és e-maileket választottak ki, amelyekből kivehetőek voltak a “külföldi kormányok politikai nézetei” – tette hozzá az újságíró.

Rómában éles politikai vitát váltottak ki a Greenwald által nyilvánosságra hozott információk. Beppe Grillo, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom vezetője követelte, hogy az Enrico Letta miniszterelnök vezette olasz kormány számoljon be a parlamentnek a lehallgatási botrányról. Az olasz kormányfő múlt héten hangsúlyozta: nem tudja, hogy őt is lehallgatták-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik