Nagyvilág

Hazatértek a dél-koreai foglyok

korea (korea)
korea (korea)

A két Koreát elválasztó demilitarizált övezeten áthaladva pénteken visszatért hazájába hat, Észak-Koreában fogva tartott dél-koreai állampolgár, akinek hazaengedését Phenjan előző nap jelentette be.

Az őrizeteseket Panmindzsonban, abban a határ menti faluban adták át, ahol több mint ötven évvel ezelőtt aláírta a két ország az egymás ellen vívott hároméves háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

Sem Szöul, sem Phenjan nem szolgált részletekkel a most szabadult, 27-67 éves emberekről. Dél-Korea ugyanakkor közölte, hírszerző tisztviselők vizsgálatot indítanak, hogy a hat ember miképpen jutott Észak-Koreába.

Sok dél-koreai a hat ember elengedését békülékeny gesztusnak tekinti azt követően, hogy Észak-Korea a múlt hónapban váratlanul lemondta a hatvan évvel ezelőtt véget ért koreai háborúban szétszakított családok találkozóinak megszervezéséről tartandó tárgyalásokat. Korábban a tárgyalásokra még úgy tekintettek, mint a két vetélytárs közötti feszültség csökkentésének egyik lehetséges formájára.

Phenjan azt is szeretné, hogy tárgyaljanak a vonzó észak-koreai hegyvidékre irányuló turistautak újraindításáról, azok ugyanis jelentős keményvaluta-bevételt jelentettek számára. Öt évvel ezelőtt azonban egy dél-koreai lelövését követően felfüggesztették ezeket az utakat. Szöul láthatóan nem akarja az utak felújítását.

Dél-Korea a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy Phenjan az utóbbi hat évtizedben 516 olyan dél-koreai állampolgárt vett önkényesen őrizetbe, akik azóta sem tértek haza. A két Korea közötti kapcsolat tavasz óta – amikor Phenjan egyebek közt atomháborúval fenyegette meg szomszédját – sokat javult, aminek egyik jeleként újranyitották az észak-koreai területen közösen üzemeltetett keszongi ipari parkot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik