Nagyvilág

Erős földrengés volt Fukusimánál

fukusima (fukusima)
fukusima (fukusima)

Erős, 7,3-7,6 fokozatú tenger alatti földrengés volt Japán keleti partjánál - jelentette pénteken az amerikai földtani szolgálat. A földmozgás után egy órával egy mérsékelt erősségű, 30 centiméter magas tengerár érte el az ország partjait.

Sérültekről, anyagi kárról sehonnan nem érkezett jelentés, és a cunamiriadót is rövid időn belül feloldották. A szökőár Mijagi és Ivate prefektúrákat érintette.

A földrengés központja mintegy 370 kilométerre volt Honsú szigetétől keletre, tíz kilométeres mélységben. A hatóságok közepes fokozatú cunamiriadót rendeltek el, a tengerár várható magasságát előzetesen legfeljebb egy méterre becsülték.

A helyi idő szerint valamivel szombat hajnali két óra után kipattant rengést a szárazföldön Fukusima, Mijagi, Ibaraki és Tocsigi prefektúrában lehetett érezni, de viszonylag mérsékelt volt. Ezekre a prefektúrákra adtak ki cunamiriasztást.

A Fukusima városról elnevezett tengerparti atomerőműben a tenger felőli oldalon elrendelték a dolgozók távozását. Az erőműben rendellenességet nem tapasztaltak – közölte az üzemeltető.

A rengés központja mintegy 370 kilométerre volt Honsú szigetétől keletre, tíz kilométeres mélységben. A hatóságok közepes fokozatú cunami riadót rendeltek el, a tengerár várható magassága legfeljebb egy méter lesz.

Az erőmű több reaktora súlyosan megsérült 2011 márciusában egy 9-es fokozatú földrengés és az ezt követő tengerár miatt. Az erőmű területére beömlő víz elárasztotta az elektromos berendezéseket, leállt a hűtőrendszer vízellátása, aminek következtében az egyes és a hármas reaktor atommagja túlhevült és megolvadt. Azóta kiderült, hogy sugárszennyezett talajvíz is szivárog a Csendes-óceánba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik