Nagyvilág

Az USA kihúzta a gyufát Európában

Angela Merkel (angela merkel)
Angela Merkel (angela merkel)

Merkel nem változtatott telefonálási szokásain, de a lehallgatási ügyet nagyon komolyan veszi az EU. Megrendült a bizalom.

Az egyik vezető brit napilap, a The Guardian szerint harmincöt vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása nem volt elszigetelt jelenség, sőt a most ismertetett újabb NSA-leirat tanúsága szerint a szolgálat “rutinszerűen” figyeli külföldi vezető politikusok telefonjait.

A tárgyalásokat nem szakítják meg

A csütörtökön kezdődött EU-csúcs fő, ugyanakkor az előzetes napirenden kívüli témája a lehallgatási botrány volt. Az EU állam- és kormányfői Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia elnököt bízták meg az amerikai lehallgatási botrány tisztázásával. A két politikusnak a decemberi EU-csúcson kell előterjesztenie ezzel kapcsolatos jelentését.

Értesülések szerint a csúcson nem merült fel, hogy az Európai Unió megszakítaná a szabadkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokat Washingtonnal. Enrico Letta olasz miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: az ügy tisztázására van szükség ahhoz, hogy e fontos tárgyalások folytatódhassanak.

Tiszta víz kell a pohárba

Súlyosan megrendült a bizalom az amerikai titkos adatgyűjtés miatt, és annak helyreállításához nem elegendőek a szavak, tettekre, radikális változásra van szükség – szögezte le Angela Merkel. Azt nem tudni, melyik telefonján és milyen beszélgetéseket hallgathattak le. A megfigyelés miatt azonban nem változtatott telefonálási szokásain: aki velem beszél, az mind ugyanazt fogja hallani – közölte a német kancellár.

Keményen fogalmazott a francia elnök is: a szövetségesek kikémlelése nem ismétlődhet meg – jelentette ki Francois Hollande. Az államfő közös német-francia kezdeményezésként említette azt a célkitűzést, hogy új alapokra helyezzék a titkosszolgálatok együttműködését, amihez az év végéig közös kereteket kell biztosítani. Hollande hangsúlyozta: arra törekszünk, hogy titkosszolgálatok között olyan együttműködést teremtsünk, amely nem csak a múlttal kapcsolatban önt tiszta vizet a pohárba, de a jövőre vonatkozóan is egyértelmű szabályokat biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik