Nagyvilág

Gyermeklopások: visszaadtak a szüleiknek két kicsit

család (család, )
család (család, )

A görög gyermeklopások után Írországban feljelentették a szomszédok két gyermek szüleit, mert a hétéves kislány és a kétéves kisfiú nem hasonlított a szüleire. A DNS-vizsgálatok azonban igazolták a vérségi kapcsolatot.

Hétfőn egy hétéves kislányt, majd kedden egy kétéves kisfiút is ideiglenesen elvett szüleitől – más-más családtól – az ír rendőrség, miután a szomszédok bejelentést tettek, hogy a gyermekek semmiféle hasonlóságot nem mutatnak az őket nevelő szülőkkel. A közép-írországi Athlone-ban egy kétéves kisfiú a keddről szerdára virradó éjszakát töltötte állami gondozásban, ő hamar visszakerült szüleihez, miután a DNS-vizsgálat igazolta a vérségi kapcsolatot. A kisfiú apja azt mondta, hogy a nagyapja és a felesége is szőke és kékszemű, mint a gyermek.

A gyermekek jogát tartják szem előtt

A Dublin egyik elővárosában, Tallaghtban szüleitől hétfőn elvett hétéves lány DNS-vizsgálatának eredményére szerdán még vártak a hatóságok, az végül meg is érkezett, a legújabb hírek szerint ez a gyermek is visszakerült a szüleihez. A kislány egyáltalán nem hasonlít szüleire, akik nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a saját gyermekükről van szó. A Romániából bevándorolt roma szülők ugyan mutattak a hatóságoknak egy születési anyakönyvet, de az azt állítólag kibocsátó dublini szülészet nyilvántartásában nem szerepel a gyermek.

A szülők, akik egy őket jól ismerő dublini tanítónő szerint nagy szeretetben nevelik a gyermeket, nem haboztak vért adni a DNS-vizsgálathoz. A kislány 21 éves nővére azt mondta az Irish Independent című lapnak, hogy húga 2006-os születése óta velük él, és hogy öccsének is szőke haja és kék szeme van.

Gyermekvédő civil szervezetek bírálják a hatóságok eljárását, amelyek viszont azt állítják, hogy csakis a gyermekek jogait tartják szem előtt. A Pavee Point írországi roma jogvédő szervezet azzal vádolta a hatóságokat, hogy “szabályosan elrabolja” a gyermekeket családjuktól. A szervezet aktivistái óva intettek attól, hogy boszorkányüldözés induljon a cigányok ellen.

Az EFE spanyol hírügynökség idézte Dezideriu Gergelyt, az Európai Roma Jogi Központ (ERCC) ügyvezető igazgatóját, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan a görögországi és írországi esetekről tájékoztattak, mivel szerinte az vezetett veszélyes általánosításokhoz.

Gyermekrablások Görögországban

Szerdán viszont három romát vett őrizetbe a rendőrség gyermekrablás gyanújával Görögországban. Egy 19 éves nőt, 21 éves párját és a férfi 51 éves anyját vették őrizetbe. Azért lettek gyanúsak, mert anyakönyveztetni akartak – a fiatal pár saját gyermekeként – egy két és fél hónapos fiút, de híjával voltak a szükséges iratoknak. A letartóztatás Mütiléné városának peremén egy cigánytáborban történt. A rendőrségnek a pár és a férfi anyja azt vallotta, hogy a gyermeket Athénban adta nekik egy ismeretlen roma asszony.

Mindez két nappal azután történt, hogy vádat emeltek emberrablás címén egy roma pár ellen, amely évek óta sajátjaként nevelt egy szőke, világos bőrű, idegen kislányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik