Nagyvilág

Nem hárították el az amerikai csődöt

A republikánus többségű washingtoni képviselőház kedden nem talált megoldást a gazdasági patthelyzetre, ezért törölték az erről szóló szavazást; csütörtökig van idő technikai csődig.

Az amerikai pénzügyi-politikai krízis a végkifejlethez közeledik. A pénzügyminisztérium szerint a kongresszusnak legkésőbb csütörtökig meg kellene állapodnia az államadósság limitjének megemeléséről. Ellenkező esetben a közgazdászok többsége szerint technikai csőd következhet be.

Ön szerint megoldják csütörtökig a helyzetet?

John Boehner házelnök múlt csütörtökön két ízben is megpróbált a képviselők elé terjeszteni egy, az államadósság-limit felemeléséről és a szövetségi kormány átmeneti finanszírozásáról rendelkező törvényjavaslatot, ám az nem élvezett akkora támogatást, amely az elfogadásához szükséges lett volna.

Boehner hivatala szerint a szövetségi képviselőház még egyszer megpróbálkozik majd egy határozat elfogadásával, ám az első kommentárok szerint a szavazás “kínos” törlésével gyakorlatilag meghiúsult a házelnöknek az a kísérlete, hogy egy önálló republikánus tervet fogadtasson el az államdósság-limit módosításáról és a szövetségi kormányzat finanszírozásának újraindításáról.

Ezzel a kezdeményezés ismét a szenátushoz került, ahol a jelek szerint körvonalazódik egy kétpárti megállapodás, amelyet néhány órán belül talán még tető alá is hozhatnak. Harry Reid, a felsőházi demokrata többség és Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője, a képviselőház végül kudarcba fulladt törvényjavaslat-elfogadtatási kísérlete miatt napközben felfüggesztette tárgyalásait.

A nap folyamán a Fitch Ratings hitelminősítő negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának lehetséges legjobb, “AAA” szintű osztályzatát. Ezt elsősorban az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányával indokolta.

A Fitch lépése azt jelzi, hogy az Egyesült Államok nagyon közel került a technikai csődhöz, amelynek az egész világgazdaságra nézve komoly negatív hatása lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik