Nagyvilág

Focibukta miatt forrong a nép Egyiptomban is

egyiptom ghána (egyiptom ghána)
egyiptom ghána (egyiptom ghána)

Egyiptom Ghána ellen elszenvedett, megalázó 6:1-es futballveresége nem csupán a világbajnoki részvételért vívott párharcot döntötte el, de tovább szította az egyiptomi belpolitikai viszályt is.

Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök támogatói az hangoztatták, hogy a vereség “kijárt” a hadsereg által végrehajtott puccs miatt.

A politika a kedd esti világbajnoki selejtezőt is megzavarta, ugyanis a ghánai Kumasiban rendezett mérkőzés alatt az egyiptomiak feldühítésére számos ghánai szurkoló felállt, és Murszi, valamint az iszlamisták iránt érzett rokonszenvének adott hangot. A provokációra az egyiptomi nézők dühösen, lefelé mutató hüvelykujjakkal válaszoltak. “A puccs-csapatot megverték” – írta Twitter-üzenetében Murszi egyik támogatója.

A volt elnök egy másik híve az elnököt júliusban elmozdító hadsereg főparancsnokát, Abdel-Fattah asz-Szíszit hibáztatta.
“Elátkoztál minket, Szíszi” – írta a férfi a Facebook közösségi oldalon.

Az iszlamista mozgalom szimpatizánsai azt is megjegyezték, hogy az egyiptomi válogatott egyetlen gólját egy olyan játékos szerezte, aki nyíltan támogatja a Muzulmán Testvériséget.

A hadsereget támogatók ezzel szemben azzal vádolják az iszlamistákat, hogy saját csapatuk ellen szurkolnak, és lojálisabbak egy nemzetközi iszlamista mozgalomhoz, mint az országukhoz.

“A Ghánának szurkoló Murszi-hívek egyszerűen betegek” – írta egy közismert iszlamistaellenes aktivista az interneten.
Az egyiptomi hadsereg július 3-án mozdította el az államfői székből a Muzulmán Testvériség által támogatott Murszit, arra hivatkozva, hogy az egy évvel korábban demokratikusan megválasztott elnök egy szűk iszlamista kör érdekeit képviselte, és teljhatalomra tört.

Ezt követően a Muzulmán Testvériség és más iszlamista mozgalmak számos vezetőjét és több száz tagját letartóztatták, a Murszi melletti kairói ülősztrájkokat pedig vérbe fojtották, több mint ezer ember halálát okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik