Nagyvilág

Moszkva: visszavonták a „Vulkán” tervet

moszkvai zavargás (moszkva, zavargás, )
moszkvai zavargás (moszkva, zavargás, )

Helyreállt a rend az orosz fővárosban a szombat este kirobbant súlyos zavargások után. Több mint 400 embert állítottak elő.

Az orosz főváros belügyi szervei vasárnap éjfél előtt visszavonták azokat a rendkívüli intézkedéseket, amelyeket a Moszkva egyik délnyugati külkerületében kirobbant bevándorlóellenes zavargások elfojtása érdekében rendeltek el.

“Miután a meghozott intézkedésekkel sikerült helyreállítani a közrendet Birjulevo térségében, döntés született a +Vulkán+ terv visszavonásáról” – közölte a rendőrség.

A terv keretében bevetették a különleges belügyi egységet, az OMON-t, és moszkvai rendőrség teljes állományát riadóztatták.
A súlyos zavargások szombat este robbantak ki, két nappal az után, hogy Birjuljevo-Zapadnoje nevű kerületben csütörtök éjszaka egy ismeretlen késsel szíven szúrta a barátnője védelmére kelő Jegor Scserbakovot. A feltételezett kaukázusi vagy közép-ázsiai gyilkos felkutatása érdekében a rendőrség 1 millió rubeles (mintegy 7 millió forint) nyomravezetői díjat tűzött ki, és kiterjedt razziákat tartott.

Gázpalackos szélsőségesek

Vasárnap egy 600 fősre becsült tömeg a gyilkosság helyszínén, a helyi Birjoza nevű áruháznál gyűlt össze tiltakozni, és betört az áruházba, ahol főként kaukázusi és közép-ázsiai kereskedők boltjai találhatóak. A nacionalista jelszavakat skandáló fiatalok törtek-zúztak, és éjjelig többször is összecsaptak a kivezényelt rohamrendőrökkel.

Nem sokkal a rendkívüli belügyi intézkedések visszavonása előtt a rendőrség arról számolt be, hogy a kerület egyik vasúti állomásán a betiltott Nemzeti Bolsevik Párt 14 hívét szállították le egy HÉV-szerelvényről. A feltehetően újabb támadásra készülő szélsőséges suhancoktól a rendőrök gázpalackokat koboztak el.

Mindannyiukat előállították, s ezzel négyszázra nőtt a hét végi zavargások miatt őrizetbe vett személyek száma.
A nagy arányú bevándorlás súlyos feszültségeket okoz az orosz nagyvárosokban, mindenekelőtt Moszkvában és Szentpéterváron. Az ENSZ idei adatai szerint Oroszországban 11 millió bevándorló él. A migránsokat többnyire feketén dolgoztatják, és legtöbbjüket nyomorúságos körülmények között szállásolják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik