Nagyvilág

Egymillióan lehetnek a brazil melegfelvonuláson

melegfelvonulas-ukrajnaban(960x640)(2).jpg (melegfelvonulás, )
melegfelvonulas-ukrajnaban(960x640)(2).jpg (melegfelvonulás, )

A Rio de Janeiróban helyi idő szerint vasárnap tartott melegfelvonulás kezdetén 300 ezresre becsülték a résztvevők számát, amely a szervezők reményei szerint a meleg büszkeség napjának végére elérheti az egymilliót.

A Rio de Janeiró-i – bár nem a legnagyobb -, hagyományosan a legszínesebb melegfelvonulás Brazíliában. A leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális (LMBT) közösség jelképeivel tarkított eseményt idén is hangos zene és tánc kísérte a Copacabanát határoló sugárúton. A résztvevők a szexuális diszkrimináció és a vallási intolerancia leküzdésére szólítottak fel. Az eseményt tizennyolcadik alkalommal rendeztek meg a brazíliai nagyvárosban, a híres Copacabanán.

„Egy olyan csodás helyen, mint Rio, nem fér meg a homofóbia” – hirdették egyesek, míg mások azt írták transzparenseikre: „Vallási szabadságot és emberi jogokat Riónak!”.

Az aktivisták egyik legfontosabb követelése az azonos neműek házasságkötésének törvényi szabályozása volt. A brazil országos igazságügyi tanács májusban ugyan jóváhagyta az azonos neműek házasodási jogát, az ennek gyakorlati megvalósulásához szükséges jogi szabályozás azonban rendezetlen.

Argentína és Uruguay mellett Brazília a harmadik ország Latin-Amerikában, ahol engedélyezték a melegházasságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik