Nagyvilág

Szervezetten vitték a választókat

Marseille-ben a kormányzó szocialisták polgármesterjelöltjéről rendezett előválasztás első fordulója során Samia Ghali szervezetten szállította az elővárosokból az embereket a választóhelyiségekbe.

Franciaország második városát 18 éve irányítja Jean-Claude Gaudin, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) országosan ismert politikusa. Helyére hat szocialista jelölt, köztük Marie-Arlette Carlotti miniszter is pályázik. A legalkalmasabb személy kiválasztására a baloldal – a tavalyi elnökválasztáshoz hasonlóan – előválasztást rendez.

A választási bizottság vasárnap délután úgy döntött, hogy a tervezettnél egy órával később, este 8 óráig engedélyezi a szavazatok leadását. A döntés azt követően született, hogy délig 6 ezren adták le szavazataikat a földközi-tengeri nagy kikötőváros 55 választási körzetében, ami négyszer annyi, mint a francia kormánypárt legutóbbi belső választásán Marseille-ben.

“A részvételt illetően a ritmus (a 2012-es) elnökválasztást megelőző előválasztáshoz hasonlítható” – mondta sajtótájékoztatóján Alain Fontanel, a francia Szocialista Párt egyik helyi illetékese. A tavalyi elnökválasztás jelöltállító választásán a Marseille-ben regisztrált 470 ezer választó közül 27 ezren vettek részt.

Késések, hiányosságok, szállított szavazók

A tömeges részvétel ellenére a francia hírtelevíziók több helyről is szabálytalanságokról számoltak be. A választási irodák többségét késéssel nyitották meg, mert nem volt elég ellenőr a helyszínen a választások tisztaságának biztosítására. Az egyik kerületben pedig mintegy száz ember azért nem tudta leadni a szavazatát, mert a születési dátuma hibásan szerepelt a listán. Az egyik polgármester-jelölt, Christophe Masse, a megyei tanács alelnöke pedig arra panaszkodott, hogy a 13. kerületben egyszerűen elfelejtettek választási irodát nyitni, így mindegy 5-600 ember nem tud szavazni. “Szó szerint eltüntették a radarokról” – mondta egyik támogatója a Le Parisien című napilapnak.

A legtöbb jelölt azonban Samia Ghali, az északi elővárosok jelöltjének eljárását kifogásolta, aki szervezetten, minibuszokkal szállíttatta egész nap az embereket a szavazókörökbe. “Megszerveztük a szállítást és vállalom is” – mondta a jelölt az I-télé hírtelevízióban. Samia Ghali arra hivatkozott, hogy vasárnap alig van tömegközlekedés Marseille-ben, ezért segíteni akart elsősorban az idős embereknek abban, hogy eljussanak a szavazókörökbe.

A választási bizottság illetékesei arra emlékeztettek a televízióban, hogy ez a “morálisan kifogásolható eljárás nem sérti a választási szabályokat” ellentétben a “szórólapozással” vagy azzal, hogy a kampánycsend idején a jelöltek megszólalnak a médiában. Samia Ghali ellen egyébként hivatalosan még senki nem tett panaszt. Hírmagyarázók szerint viszont nem valószínű, hogy a választást követően a hat szocialista jelölt a kormánypárt párizsi vezetésének szándéka szerint együtt fog a kamerák elé állni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik