Nagyvilág

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet nyerte a Nobel-békedíjat

nobel-dij(960x640)(3).jpg (nobel díj)
nobel-dij(960x640)(3).jpg (nobel díj)

Az eredményt percekkel ezelőtt hirdették ki.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) a vegyi fegyverek világméretű betiltását és a készletek felszámolását céljául kitűző nemzetközi szervezet. Székhelye Hollandiában, Hágában van.

A 8 millió svéd koronával (1,3 millió dollár) járó díj kitüntetettjének nevét a bizottság pénteken tette közzé az oslói Nobel-intézetben.

A Nobel-békedíj egyike a hat Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában, Oslóban adják át.

Mi egy tinilányra tippeltünk

Szerkesztőségünk – és számos szakértő – Malala Juszufzait tartotta a legesélyesebbnek a Nobel-békedíjra. A tinilány az utóbbi években a fiatal nők oktatásáért folyó harc globális jelképévé vált. A tálibok bosszúból megpróbálták megölni, amiért blogot vezetett arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött északnyugat-pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak.

Olvasói sztorik