Nagyvilág

Meghalt az Európai Néppárt elnöke

wilfried martens (wilfried martens)
wilfried martens (wilfried martens)

Az éjjel elhunyt Wilfried Martens volt belga miniszterelnök - jelentette csütörtök reggel a Le Soir című belga lap internetes kiadása, az EPP-től származó közlésre hivatkozva.

 

A 77 éves korában meghalt flamand kereszténydemokrata politikus súlyos betegsége miatt kedden Joseph Daul francia politikusra, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjére ruházta át az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását.


Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Martens 1979 és 1992 között csaknem folyamatosan – 1981-ben nyolc hónapos megszakítással – kormányozta Belgiumot, összesen kilenc különböző összetételű kormány élén.

Miniszterelnöki tevékenységének nagy részére a belgiumi népközösségek – a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok – közötti feszültség kiéleződése nyomta rá a bélyegét. E feszültség miatt gyakorlatilag képtelenség volt stabil koalíciókat összeállítani, “ahányszor eleredt az eső, annyiszor bukott a kormány” – járta a szólás akkoriban.

Martens vezetése alatt a kereszténydemokrata, jobbközép irányultságú Európai Néppárt a legnagyobb és legbefolyásosabb európai “politikai család” szerepére tett szert. Ennek a jelentősége azzal párhuzamosan növekedett, ahogyan az Európai Parlament egyre komolyabb szerepet kapott az unió intézményrendszerén belül. Martens az elmúlt években egyre többet betegeskedett, idén augusztus végén keringési problémákkal szállították kórházba.

Martens reményei

Wilfried Martens pozíciójából fakadóan mindig támogatásáról biztosította a magyar jobboldali pártokat. 2009-ben, amikor felszólalt a Fidesz kampányrendezvényén, többek közt ezt mondta: “Szeretnénk egyesíteni Európát, közös energiapolitikát és erős transzatlanti viszonyt az USA-val.” “Magyarország egyre távolabb került az eurótól, de ezt a célt el lehet érni egy új kormánnyal.” 2010-ben megkapta a Polgári Magyarországért Díjat Kövér Lászlótól, aki tiszteletbeli magyarnak nevezte. Martens ekkor azt mondta, reméli, hogy az épp következő magyar uniós elnökségi időszak új korszak kezdetét jelenti, és helyreállíthatja Magyarországnak a megelőző nyolc évben lerombolt hitelességét. Amikor 2012-ben újra az Európai Néppárt elnökévé választották, kijelentette, hogy Európa problémáira a megoldást a mélyebb politikai és gazdasági integráció jelenti. Az erdélyi magyarság politikai képviseletéről is volt véleménye: szerinte a megosztottságot el kell kerülni, az erdélyi magyarságnak az az érdeke, hogy egységes politikai erő lássa el a képviseletét.

Ön szerint a Fidesz beváltotta Martens reményeit?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik