Nagyvilág

Líbiai miniszterelnök: emberrablás helyett letartóztatás volt

bilincs (bilincs, kulcs, )
bilincs (bilincs, kulcs, )

Ali Zeidán líbiai miniszterelnököt a belügyminisztérium emberei tartóztatták le - közölte a tárca egyik illetékese, cáfolva azokat a híreket, hogy a politikust elrabolták.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió híradása szerint a miniszterelnököt a belügyminisztérium és a volt lázadók úgynevezett “operatív vezérkarának” fegyveresei tartóztatták le ügyészségi utasításra. Egy egykori lázadókból álló szervezet szerint azután vették őrizetbe Zeidánt, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter közölte: a líbiai kormány tudott az amerikai kommandósok szombati terrorellenes akciójáról, amelynek során elfogták az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamíd ar-Rukait, mozgalmi nevén Abu Anász al-Líbit.

Az al-Arabíja hírtelevízió ugyanakkor megszólaltatta a líbiai főügyészt, aki azt mondta, hogy ő személyesen nem adott ki letartóztatási parancsot a miniszterelnök ellen.

Korábban a CNN hírtelevízió arab tévétársaságokra hivatkozva jelentette, hogy egy kisebb hadsereg, közel száz fegyveres tört rá Ali Zeidán líbiai miniszterelnökre egy tripoli szállodában. A líbiai miniszterelnöki hivatal első jelentésében “kacsának” minősítette a hírt, majd megerősítette, hogy Ali Zidant elrabolták. A CNN szerint az emberrablásban mintegy száz fegyveres vett részt, akik 30-40 gépkocsival érkeztek ahhoz a szállodához, ahol a miniszterelnök lakik.


A líbiai miniszterelnök – balra (Fotó: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik