Nagyvilág

Mol-INA: Lecsillapítanák a zaklatott kapcsolatot

vesna pusic (vesna pusic)
vesna pusic (vesna pusic)

A horvát és a magyar külügyminiszter egyetértett abban a montenegrói Budva városban pénteken tartott találkozójukon, hogy országaiknak az az érdeke, hogy folytatódjanak a tárgyalások a Mol magyar olajipari vállalat és a horvát kormány között.

Vesna Pusic horvát külügyminiszter ezt szombaton a zágrábi parlamentben mondta el, amikor beszámolt a magyar kollégájával, Martonyi Jánossal folytatott tárgyalásról.


Vesna Pusic, horvát külügyminiszter
Fotó: AFP/Thierry Charlier

“Arra jutottunk, hogy mindkét országnak érdekében áll a tárgyalások folytatása. A két ország közti kapcsolatok rendkívül fontosak, és hosszú távon sokkal fontosabbak, mint bármilyen egyedi probléma, függetlenül annak jelentőségétől” – fogalmazott Pusic a Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint.

Tudja meg:

Pusic közölte: a két ország folytatja az együttműködést, és “a jelenleg kicsit zaklatott” kapcsolatok lecsillapításán fog dolgozni.

A horvát kormány által a Mollal való tárgyalással megbízott Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter szombaton úgy nyilatkozott: egyelőre nem értesült arról, hogy a Mol eladásra akarná kínálni az INA-ban birtokolt részesedését a horvát kormánynak. Ugyanakkor leszögezte, hogy a horvát kormány képes kivitelezni azon stratégiai célját, hogy az INA-t egy “olajfinomítással, feltárással és kitermeléssel foglalkozó független regionális céggé” tegye. Hogy ezt Horvátország egyedül, vagy más partnerekkel együttműködve fogja megtenni, az még a jövő zenéje – fogalmazott a gazdasági miniszter.

A magyar kabinet szerdán arra kérte fel a Mol menedzsmentjét, hogy tegyen lépéseket INA-részvényei eladásának előkészítésére. Horvát sajtóhírek szerint azonban Zágrábnak nincs pénze a Mol részesedésének kivásárlására.

A horvát-magyar feszültségek azután éleződtek ki, hogy a horvát rendőrség kedden elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is cáfolta ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik