Nagyvilág

Emberiesség elleni bűntett a vád hat katona ellen

ecuador (ecuador)
ecuador (ecuador)

Az ecuadori katonatisztek számláján emberrablás, kínzás és nemi erőszak szerepel.

Emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésének vádjával három nyugdíjazott magas rangú katonatiszt letartóztatását és további hét házi őrizetbe vételét rendelte el egy ecuadori bíróság helyi idő szerint kedden.

Az 58 és 81 év közötti katonákat – hat tábornokot és négy ezredest – azzal vádolják, hogy közel három évtizeddel ezelőtt kínzást alkalmaztak, emberrabláshoz folyamodtak és nemi erőszakot követtek el egy szélsőbaloldali fegyveres felkelőcsoport tagjai ellen.

Emberiesség elleni bűn

Az emberiesség elleni bűntett soha nem évül el a háborús bűntetthez hasonlóan. 1998-ban 120 állam részvételével rendezett konferencián elfogadták az ún. római statútumot, ami a népirtás, a háborús bűntettek és az agresszió bűntette, mellett nemzetközi szinten szabályozta az emberiesség elleni bűntettét is. (Wikipédia)

A bíróság közlése szerint a következő három hónapban további bizonyítékokat gyűjtenek majd a visszavonult tisztek ellen, ezt követően kerül bíróság elé az ügy.

A főügyész közleménye szerint az emberiesség elleni bűncselekmények egy Quitóhoz közeli katonai börtönben történtek 1985-ben, ahol a marxista-leninista Alfaro Vive Carajo nevű lázadócsoport három tagját tartották fogva.

Rafael Correa elnök 2007-ben vizsgálóbizottságot alakított a biztonsági erők által a néhai Leon Cordero elnöksége alatt elkövetett visszaélések feltárására, a fenti vádak is az “igazság bizottsága” névre hallgató testület jelentésén alapulnak. A jobboldali Cordero 1984 és 1988 között volt Ecuador elnöke, hivatali ideje alatt hajtóvadászatot indított az Alfaro Vive Carajo ellen.

A baloldali Correa kormányzati pozíciókba nevezte ki az egyébként jó ideje feloszlott marxista gerillacsoport több volt tagját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik