Nagyvilág

Székelyföldön havazott

havazás (havazás)
havazás (havazás)

Lehullott az első hó kedd hajnalban Székelyföldön, de Erdély többi hegyvidéki részén is beköszöntött a tél. Románia más területein a heves esőzés és az árvíz okoz gondot.

Kapcsolódó cikkek

Romániában hirtelen rendkívül hidegre fordult az időjárás, hiszen napközben a csúcshőmérséklet nem haladja meg a 8 Celsius fokot a déli területen sem, amely az ország legmelegebb részének számít. Ez az érték körülbelül 10 Celsius fokkal hidegebb az évszak megszokott hőmérsékletéhez képest.

Hargita és Kovászna megyében is hóesést jelentettek, emiatt több országúton nehézkes a közlekedés. A Mediafax hírügynökség szerint Hargita megyében a hóréteg vastagsága helyenként öt centiméter, de Hargitafürdő (Hargita Bai) közelében 10 centimétert is eléri a hófúvás miatt. Nehézkes a közlekedés Csíkszereda és Székelyudvarhely között, valamint a Bucsin-tetőn az erős szél miatt.

Kovászna megyében a DN 11 és a DN2D jelzésű országutakon akadt el a gépjármű-forgalom Berecknél (Bretcu), miután több jármű nem tudott tovább haladni a síkos út miatt.


A tavalyi hó
Fotó: AFP / Daniel Mihalescu

Románia déli és délkeleti részén vasárnap óta szakadatlanul esik az eső. A hidrológusok figyelmeztetése szerint a lehullott csapadék mennyisége helyenként eléri a nyolcvan litert négyzetméterenként.

Az ország délkeleti részén, Konstanca (Constanta) és Tulcea megyében narancssárga színű árvízriadót rendeltek el a hatóságok, az ország déli részén az enyhébb, sárga színű riadó van érvényben.

Az erős szél Bukarestben is gondot okozott a tömegközlekedésben, miután több fa kidőlt, ráesett a trolibuszokat villanyárammal ellátó kábelekre, és emiatt számos vonalon szünetel a közlekedés.

Bukarest és Brassó között a vonatok 10-15 percet késnek az időjárás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik