Nagyvilág

Putyint Nobel-díjra jelölik

vlagyimir putyin (vlagyimir putyin, )
vlagyimir putyin (vlagyimir putyin, )

Az orosz törvényhozás alsóházi képviselői és közszereplők is támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnök jelölését a Nobel-békedíjra a szíriai közreműködése miatt.

Az úgynevezett Világ Népei Lelki Egységének és Együttműködésének Nemzetközi Akadémiája elsősorban a szíriai válság rendezésében játszott szerepéért tartja érdemesnek az orosz államfőt a Nobel-békedíjra – közölte Beszlan Kobahija, a szervezet elnöke. Elmondta, hogy javaslatukat nem egyeztették az államfővel és a felterjesztést szeptember 16-án küldték el a Nobel-bizottsághoz.

A kezdeményezést Joszif Kobzon neves orosz eladóművész, az orosz törvényhozás alsóházi képviselője is támogatta. Szerinte miközben a Nobel-békedíjas Barack Obama amerikai elnök szíriai beavatkozásra készül, az orosz államfő, aki arra törekszik, hogy megállítsa a vérontást és segítsen a konfliktusok rendezésében, inkább érdemes az ilyen elismerésre.

A díjat a norvég Nobel-bizottság ítélheti oda egyéneknek és szervezeteknek is. A jelölésre a bizottság jelenlegi és egykori tagjai, valamint a norvég Nobel Intézet mellett a különböző országok parlamentjei, kormányai, nemzetközi jogi szervezetek, valamint jogot, történelmet, filozófiát oktató egyetemi tanárok is jogosultak.

A Nobel-bizottság nem szokta kommentálni a békedíjra javasoltakról szóló híreket, mivel a jelölés titkos. A kitüntetettek nevét csak október 11. után hozzák nyilvánosságra. Az orosz elnök azonban csak 2014-ben lehet Nobel-békedíjas, hiszen az idei elismerés jelöltjeire vonatkozó javaslatokat februárig kellett beküldeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik