Nagyvilág

Eltűnik Hitler utolsó autópályája is

Autobahn (autobahn, autópálya, németország, )
Autobahn (autobahn, autópálya, németország, )

A négy kilométeres szakasz már olyan rossz állapotban van, hogy elkerülhetetlenné vált lecserélése.

Bár sokan gondolják úgy, hogy az Adolf Hitler idején Németországban felépített autópályák még mindig állnak az eredeti formájukban, az igazság az, hogy mára már csak alig négy kilométernyi szakaszon lehet haladni a második világháború előtt lerakott betonlapokon. És már azon sem sokáig. A Berlintől észak-keletre haladó A11-es autópályán található szakasz ugyanis már olyan rossz állapotban van, hogy cseréje elkerülhetetlenné vált – közölte a német sajtó.

Egy, az 1930-as években készült fénykép egy német autópályáról – 1933 és 1941 között 3800 kilométert építettek
Fotó: AFP

A lengyel Szczecin városa felé haladó autópályát még 1936-ban építették, 25 méteres betonlapokból, amelyek egy szakértő elmondása szerint túl hosszúak, és a forgalom, valamint az időjárás hatására már repedezni kezdtek. A pályához közeli Gartz polgármestere a Welt am Sonntagnak kijelentette: elviselhetetlenné vált az autózás az érintett szakaszon, ahol mindenki nagyon óvatosan vezet a kátyúk és repedések miatt. A lassan nyolcvanéves út már olyan régi, hogy az UNESCO lassan felveheti a világörökségi listára – viccelődött a polgármester.

Az út felújítását 2015-re tervezik, amivel együtt még öt, szintén a harmincas években épített hidat is fel kellene újítani az autópályán. Így ha valaki még végig szeretne menni a történelmi autópályán, jobban teszi, ha még jövőre ellátogat oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik