patkány (patkány, )
Nagyvilág

Patkányok a rendőrök új társai

Sokkal olcsóbbak, mint a kutyák, egyelőre annyi gond van velük, hogy túl félénkek.

Lőpornyomokat és drogokat kiszimatoló patkányok a holland rendőrség új, trenírozott munkatársai. A rendőrök két éve idomítják a különleges nyomozókat egy rotterdami épületben.

“Információink szerint mi vagyunk az elsők a világon, akik rendőrségi nyomozáshoz patkányokat vetnek be” – mondta el Mark Wiebes, a holland rendőrség innovációs központjának vezetője. Egy patkány csupán tíz euróba kerül, míg egy nyomozókutya beszerzése és hónapokon át tartó kiképzése akár több tízezer euróra is rúghat.

Több országban taposóaknák felkutatásában segítenek a patkányok.

Jobban dolgoznak, ha unatkoznak

A rágcsálók 2011 vége óta élnek ketrecben azon a területen, ahol egyébként kutyákat és lovakat is idomítanak. Mivel a patkányok elsősorban éjszaka aktívak, elsötétített ablakok mellett tartják őket. “Minél unalmasabb az életük, annál jobbak a detektívmunkában” – hangoztatta Monique Hamerslag projektvezető.

A patkányoknak alig 10-15 nap tanulásra van szükségük ahhoz, hogy egy bizonyos szagot megkülönböztessenek a többitől. A patkányok által szerzett információk ugyan nem használhatók fel a bíróságon, támpontokat adhatnak a törvényszéki szakembereknek például abban, melyik ruhadarabot teszteljék először. Bizonyíték nélkül a holland rendőrség csak legfeljebb hat hónapig tarthat letartóztatásban egy gyanúsítottat – a patkányok bevetése így abban segíthet, hogy megakadályozzák egy bűnös szabadon engedését.

A rágcsálók bevethetőségének tesztjei sokat ígérőek. Wiebes reményei szerint már a jövő év elején használhatják a patkányokat a nyomozások során.

A legnagyobb probléma egyelőre az, hogy ezek az állatok meglehetősen félénkek: új környezetben a kutyákkal ellentétben visszahúzódóak és nem túl engedelmesek. Erre megoldást az jelenthet, ha a szagot viszik a patkányokhoz, nem pedig fordítva – magyarázta Hamerslag.

Ajánlott videó